Шокін відреагував на те, що ЗМІ «призначили» його ворогом №1 Байдена в Україні
Getty Images

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін прокоментував для Сhas News публікацію в ЗМІ, в якій у списку ворогів Джо Байдена в Україні його поставили на перше місце.

Матеріал під назвою «12 друзів і ворогів Джо Байдена. Все про українські зв'язки нового президента США» опублікувала «Українська правда». Першим в списку «ворогів» названо Віктора Шокіна.

«Слово «ворог» для мене неприйнятне»

«Ця публікація відкрила мені очі на те, що я, нібито, «лідер» серед ворогів Байдена в Україні. Не знаю, чому авторка так вирішила, але, в принципі, я не заперечую. Не заперечую бути лідером, але не ворогом комусь. Лідером я завжди прагнув бути. А от слово «ворог» для мене неприйнятне. Згідно з визначенням, це той, хто вирішує конфлікти, виходячи за рамки норм і законів», — розмірковує Шокін.

«Байден — людина, під тиском якою мені довелось піти»

Шокін не погоджується з твердженням у статті, що він «три роки» мовчав про ситуацію з Байденом і особистим звільненням. «В першому ж моєму позові до суду Байден згаданий як людина, під чиїм незаконним натиском мені довелося піти з посади генпрокурора. Сталося це одразу після того, як Байден вперше сам заявив, що вимагає моєї відставки. До речі, якби Байден про це мовчав, то у мене і думки б не виникло відновлюватися на посаді. Але коли Байден на весь світ заявив про мою нібито корумпованість, я зрозумів, що треба відновлювати своє добре ім'я. Справжня ж причина мого зняття, підкреслю ще раз, це моє ставлення до розслідування справи фірми Burisma. Що стосується твердження в публікації, що, мовляв, досягнення Шокіна як генпрокурора важко пригадати, то нагадаю, що у лютому 2016 року було опубліковано звіт ГПУ, з якого чітко видно, що було зроблено за рік мого перебування на цій посаді. І показники кращі, ніж у моїх попередників — Махніцького та Яреми».

«Завтра — суд»

Наостанок Віктор Шокін згадав про закриття Нацполіцією справи щодо Байдена. «Її закрили незаконно і ми оскаржуємо це в суді. На перше засідання поліція не надала матеріали на вимогу суду, не з'явилися слідчий і прокурор. Засідання перенесли, воно відбудеться завтра (у середу 25 листопада — Прим. ред.). У нас, вважаю, є всі аргументи, щоб  переконати суд в нашій правоті», — заявив Шокін.

Передісторія

Віктор Шокін став генпрокурором у 2015 році. У «спадок» від попередника генпрокуророві дісталося розслідування щодо газодобувної компанії Burisma Миколи Злочевського, міністра екології часів Віктора Януковича. Компанію підозрювали в ухилянні від податків, відмиванні грошей і розкраданні газу з державних родовищ. На момент вступу Шокіна на посаду Злочевський вже перебував у розшуку. Проте справа мала політичне підґрунтя — одним із членів ради директорів Burisma був Гантер Байден, син Джо Байдена, на той час віцепрезидента США. Наприкінці 2015-го Байден і частина українських політиків стали вимагати від Порошенка звільнити Шокіна з посади.

За однією з версій, Байден наполіг на усуненні Шокіна, бо Генпрокуратура вирішила допитати Гантера Байдена. А це могло загрожувати політичній кар'єрі його батька. У 2016 році Шокін пішов з поста генпрокурора. Справу Burisma спустили на гальмах.

«Знаючи Байдена, вважаю, що він буде мститися», — Віктор Шокін про справу Burisma