Шпигував за Третьою штурмовою бригадою: СБУ затримала у Києві агента фсб (фото)
СБУ

Служба безпеки затримала прихильника рф, який шпигував за військовими та енергооб’єктами у Києві

Про це повідомили в СБУ.

Зловмисником виявився 52-річний мешканець столиці, якого восени 2023 року дистанційно завербував кадровий співробітник фсб. Спочатку вони спілкувались через один із прокремлівських Telegram-каналів, а у подальшому — в анонімному чаті популярного месенджера.

На завдання окупантів він намагався виявити і передати агресору локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ. Також він передавав росіянам координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світлом та опаленням більшу частину цивільної інфраструктури столиці. Фігурант повідомляв фсб зокрема про електропідстанції, магістральні лінії електропередач та котельні КП «Київтеплоенерго».

Зловмисник обходив вулиці столиці й околиці та приховано фотографував потрібні об’єкти, які згодом передавав загарбникам. За цими розвідданими росіяни хотіли здійснювати прицільні удари по військовій та критичній інфраструктурі України.

Також агент за вказівкою окупантів хотів влаштуватися до оборонного заводу у Києві, аби збирати таємну інформацію про озброєння. Він направив своє резюме до кадрового підрозділу стратегічного підприємства.

Однак співробітники СБУ викрили зловмисника та затримали його під час виконання розвідувального завдання.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

СБУ ліквідувала схеми втечі ухилянтів у пʼяти областях: деталі (фото)