Шпиталь в Палаці спорту, закриття метро і нова цифра для локдауну
УНІАН

В Україні продовжує збільшуватись денна кількість нових інфікованих коронавірусом. В Києві статистика на вихідних традиційно нижча через те, що не всі лабораторії працюють. Проте взагалі протягом останніх місяців крива повзе вгору.

31 жовтня в Україні зафіксований рекорд — 8752 нових хворих за добу. В Києві цей показник того ж дня сягнув 781.

Окрім страху захворіти, населення має ще й побоювання нового жорсткого карантину. Chas News зібрав відповіді на головні питання щодо коронавірусу в столиці й по всій країні на понеділок, 2 листопада.

1. Чи буде знову жорсткий карантин?

В Україні жорсткий карантин можуть знову впровадити, якщо добова кількість нових випадків сягне 20 000, а заповнюваність ліжок у стаціонарних та мобільних шпиталях складе 100%. Про це днями заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Зазначимо, що влада весь час піднімає цю планку. Ще два тижні тому президент Володимир Зеленський називав критичним для медичної системи показник у 9500 нових хворих на добу. Втім, чиновники, зокрема мер Києва Віталій Кличко, неодноразово заявляли, що локдаун є останнім заходом, якого хочуть всіма силами уникнути. Адже економіка може не витримати.

2. А метро в Києві можуть закрити?

Можуть, якщо столиця потрапить до «червоної» зони. Зараз Київ — у «помаранчевій». Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, що в регіонах з червоним рівнем епідемічної небезпеки є два пункти, які стосуються громадського транспорту: обмеження роботи громадського транспорту і заборона посадки на міжобласний і міжрегіональний транспорт. Маршрути з Києва також можуть бути заборонені. 

3. Чи розгортатимуть мобільний шпиталь у Палаці спорту в Києві?

Фактично процес вже розпочався. Про це Віктор Ляшко повідомив в інтерв’ю segodnya.ua. За словами головного санітарного лікаря, наразі доопрацьовують попередні кошториси. В МОЗ вже зібрали потреби щодо обладнання, дали завдання ДП «Медичні закупівлі» проаналізувати ціни. Далі запускають постанову, яка виділяє кошти, й починають розгортати шпиталь у Палаці спорту. Ляшко пояснює, що такі мобільні шпиталі повинні мати опалення, вентиляцію, санітарно-технічні умови, можливість підвести кисень до ліжко-місць, забезпечити реанімаційні відділення і кімнати для медичного персоналу.