Небезпечний штам коронавірусу «Дельта» вперше зафіксували в Україні — Данілов
Pixabay

Небезпечний «індійський» штам коронавірусу вперше зафіксували в Україні.

Наразі відомо про два випадки — матір 66 років і 16-річна дитина, повідомив Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони, в інтерв'ю ТСН.

За інформацією посадовця, інфіковані нещодавно повернулися з Росії, вже в Україні захворіли і пройшли тестування. Наразі мати та дитина госпіталізовані до Олександрівської лікарні, їхній стан стабільний.

Данілов зазначив, що зараз в Україні є чотири лабораторії, які можуть виявляти збудник «Дельта». Але в державі немає тестів, які фіксують цей штам. Україна звернулася до ВООЗ за допомогою.

Аби не допустити поширення індійського штаму, сьогодні, 23 червня, зібрався Апарат РНБО. На засідання прийшов міністр охорони здоров’я, заступник міністра внутрішніх справ, представники профільного комітету Верховної Ради, вірусологи, медики і науковці. Вони вирішують, чи варто запроваджувати обов’язкове ПЛР-тестування для людей, які приїжджають з Російської Федерації, Білорусі, Великої Британії та Індії .

На засіданні не виключили можливість обмеження сполучення з деякими країнами.

Чому штам «Дельта» такий небезпечний

Дослідження показують, що так званий «індійський» збудник на 60% заразніший за «британський». Раніше ВООЗ повідомляла, що цей штам поширився у понад 80 країнах світу і продовжує мутувати.

У Великобританії влада заявляє, що «дельта»-варіант складає 90% усіх заражень. А У США відсоток тих, хто хворіє через цей штам, за тиждень зріс із 6% до 10%.

Також нещодавно стало відомо, що «індійський» варіант може викликати більш серйозні симптоми.

«Дельта» стає домінантним у світі. Ляшко розповів, як Україна готується протистояти індійському штаму