Штати готові захищати Японію за допомогою ядерної зброї
Getty Images

У Вашингтоні президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Японії Йосихіде Суга обговорили співпрацю на тлі загроз КНДР і Китаю. У Штатах запевнили, що захищатимуть Токіо в рамках Договору про взаємне співробітництво і гарантії безпеки від 1960 року.

Для цього США використовуватимуть всі наявні засоби, зокрема й ядерну зброю, повідомляє пресслужба Білого дому.

Протягом зустрічі Байден та Суга чимало говорили щодо посилення військового тиску Китаю на Тайвань, а також посилення контролю над Гонконгом і придушення уйгурів.

Китай заборонив мовлення Всесвітньої служби BBC через «серйозне порушення правил висвітлення новин»

Суга зазначив, що він і Байден погодилися з необхідністю проведення відвертих дискусій з Китаєм у контексті дій Пекіна в Індо-Тихоокеанському регіоні. Очільник уряду Японії підкреслив значення американо-японського альянсу.

Байден заявив, що США і Японія спільно інвестуватимуть в такі сфери: 5G, штучний інтелект, квантові комп'ютери, генна інженерія і забезпечення безперебійного постачання мікрочипів.

«Японія і Сполучені Штати орієнтовані на інновації та дивляться в майбутнє. Це означає, що ми маємо інвестувати і захищати технології, які підтримують і збільшують нашу конкурентоспроможність», — наголосив американський лідер.

Байден запропонував Японії допомогти провести й літню Олімпіаду в Токіо.

У спільній заяві йдеться про «важливість миру і стабільності в Тайванській протоці». Це перша згадка Тайваню в спільних заявах лідерів США і Японії з 1969 року.

Chas News повідомляв, що влада США розмірковує над бойкотом Зимової Олімпіади 2022 у Пекіні. 

Система «перевиховання». Китай побудував близько 400 таборів для уйгурів