Штати збираються ввести санкції проти Росії та Ірану за втручання у вибори 2020 року
Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена може на наступному тижні оголосити про введення санкцій проти Росії і Ірану. Це сталося після оприлюднення розвідкою США доповіді про втручання цих країн в американські вибори в 2020 році. Про намір повідомив у вівторок телеканал CNN з посиланням на трьох представників Державного департаменту США.

«Адміністрація Байдена дасть відповідь і зробить це швидко шляхом введення санкцій, ймовірно, вже на наступному тижні. Ці санкції, за словами посадовців, ймовірно, також будуть стосуватися Ірану», — повідомив журналіст каналу в ефірі, пославшись на джерела з числа офіційних осіб США.

Офіційні особи не розголошують жодних деталей, пов'язаних з очікуваними санкціями.

Вони заявили, що санкції стосуватимуться кількох країн, включаючи Росію, Китай та Іран.

Причини санкцій

Апарат директора національної розвідки США підготував звіт про те, як Росія й Іран намагалися вплинути на американські президентські вибори. Зокрема, вони поширювали з цією метою дезінформацію.

У 15-сторінковому звіті, опублікованому у вівторок Управлінням директора національної розвідки, викладено, на його думку, «операції впливу», що здійснюються Росією та Іраном.

У доповіді стверджується, що російська влада прагнула дискредитувати Байдена, а також Демократичну партію, в якій він перебуває, під час виборів президента. Автори доповіді наголосили, що влада США введе санкції на підставі доповіді.

Під час президентських виборів в США в 2020 році розвідка не фіксувала спроб з боку РФ організувати кібератаки на виборчу інфраструктуру. Однак російська влада організувала кампанію з «очорнення» Байдена.

«Ми оцінюємо, що президент Росії Путін уповноважив низку російських урядових організацій на операції, спрямовані на приниження кандидатури президента Байдена та Демократичної партії, підтримку колишнього президента Трампа, підрив довіри громадськості до виборчого процесу та загострення соціально-політичної ситуації в США», — йдеться в звіті.

Цю стратегію, вважає розвідка, Москва реалізовувала через підконтрольних агентів впливу. Вони просували порядок денний, що включав в себе звинувачення, які вводять в оману стосовно Байдена.

У звіті зазначається, що, на відміну від виборів президента США 2016 року, американські спецслужби не спостерігали масштабної російської кіберактивності для отримання доступу до виборчої інфраструктури.

«Стратегія Москви в цьому виборчому циклі полягала у використанні довірених осіб, пов’язаних з російською розвідкою, для просування пропагандистських наративів, включаючи оманливі або необгрунтовані звинувачення проти президента Байдена, американських медіаорганізацій, чиновників та відомих осіб», — наголошують автори документу.

Звіт розвідки був оприлюднений одночасно із спільним розслідуванням департаментів юстиції та національної безпеки, які дійшли подібного висновку.

У їхній доповіді зазначається, що «російські та іранські кампанії, спрямовані на численні сектори критичної інфраструктури, дійсно підірвали безпеку кількох мереж, які керували деякими виборчими функціями».

Але автори підкреслили, що ймовірні спроби втручання були здебільшого непрямими. «Ми не маємо жодних свідчень про те, що будь-який іноземний суб'єкт намагався втрутитися, змінивши технічний аспект процесу голосування, включаючи реєстрацію виборців, подання бюлетенів, підрахунок голосів або звітування про результати», — йдеться в документі.

Роль Ірану

Втручанням у вибори 2020 року займався й Іран, вважає розвідка. Однак зусилля Тегерана були спрямовані на досягнення діаметрально протилежної мети — спецслужби Ірану намагалися позбавити Трампа можливості переобратися на другий строк.

«Ми вважаємо, що верховний лідер Хаменеї дав санкцію на проведення кампанії, після чого іранські військові і спецслужби зайнялися нею, проводячи як відкриті, так і таємні кібератаки та інформаційні операції», — вважають в Управлінні національної розвідки.

З чим саме пов’язана діяльність Ірану в цьому напрямі, розвідка не уточнює. Це може бути пов’язано з різними підходами Трампа і Байдена до іранського питання: при Трампі США вийшли з ядерної угоди і відновили санкції проти Тегерана. Байден заявляв про готовність відновити угоду з Іраном.

Роль інших країн

Також розвідка США виявила спроби й інших країн вплинути на американських виборців за допомогою дезінформації. Наприклад, цим займалися ліванське угруповання «Хезболла», Куба і Венесуела.

Однак їхнє проникнення в деякі локальні урядові системи не вплинули на результат президентських виборів.

На відміну від всіх інших, Китай у вибори втручатися не став. Розвідники пов’язали це з тим, що Пекін вирішив дотримуватися принципу стабільності у відносинах з США і не захотів йти на ризик бути спійманим під час втручання.

«Цілеспрямовані економічні заходи та лобізм (Китаю — Прим. ред.) були цілком достатніми для досягнення своєї мети формування китайської політики США незалежно від переможця», — зазначається в документі.

Звіт повідомляє, що немає жодних доказів того, що Росія та Іран безпосередньо втручалися в процес голосування

Автори доповіді пишуть, що жоден іноземний уряд не вплинув на кінцеві результати виборів.

Американське розвідувальне агентство в серпні 2020 року заявило, що Китай, Росія та Іран активно намагаються втрутитися у майбутні президентські вибори.

Оцінка показала, що Росія намагається «принизити» Байдена. Розвідники й тоді казали, що Китай та Іран бажають, щоб Трамп програв вибори.

Про те, що Росія і Іран намагаються втрутитися в хід виборів, глава розвідки США Джон Реткліфф заявляв і в жовтні 2020 року. У Москві ці звинувачення назвали «абсолютно безпідставними».

Росія неодноразово заперечувала звинувачення у втручанні до виборів.

«Можливо, я навіть поб'ю їх втретє». Трамп натякнув на участь в нових виборах президента США