Штормові дні. Тайфун Вамко охопив В'єтнам, на Філіппінах він призвів до 53 загиблих
@shuaahannie

В'єтнам — в очікуванні тайфуну Vamco, що охопить центральне узбережжя країни в неділю. Тим часом це стихійне лихо призвело до загибелі 53 людей на Філіппінах і стало найбільш загрозливим штормом 2020 року в цій країні.

Згідно прогнозу, Вамко, зі швидкістю вітру до 165 км / год, вдарить по узбережжю В'єтнаму від Ха-Тінь ​​до провінції Куанг-Нгай, повідомило Reuters із посиланням на урядове погодне агентство.

«Це дуже сильний тайфун», — заявив прем'єр-міністр Нгуєн Сюань Фук, попереджаючи провінції на запланованому шляху Вамко.

Провінції планують евакуювати 468 000 людей до кінця суботи, цитують державні ЗМІ урядові органи управління з питань стихійних лих.

В'єтнам схильний до руйнівних штормів та повені через довге узбережжя. Вмако стане 13-м штормом, який вразить країну Південно-Східної Азії цього року. Вже понад 160 людей там загинули внаслідок низки штормів з початку жовтня.

«Більше восьми мільйонів людей, які проживають у центральній частині В'єтнаму, не мали відпочинку від лих. Кожного разу, коли вони починають відбудовувати своє життя та засоби до існування, їх вражає чергова буря» , — сказала Нгуен Тхі Сюань Ту, президент В'єтнамського товариства Червоного Хреста.

На Філіппінах берегова охорона та агентства з питань стихійних лих в суботу рятували тисячі людей в північній провінції після того, як 21-й циклон, який обрушився на Філіппіни цього року, пронісся головним островом Лусон пізно в середу та вранці четверга.

За повідомленнями поліції та армії Філіппін, Вамко вбив щонайменше 53 людини, 52 поранив, 22 особи зникли.

Буря Йота: підготовка триває в Гондурасі та Нікарагуа

Евакуація прибережних районів Гондурасу триває, оскільки другий ураган за декілька тижнів, як прогнозується, вразить Центральну Америку, повідомляє ВВС.

Синоптики заявляють, що тропічний шторм Йота, як очікується, посилиться до «великого урагану», коли в неділю обрушиться на Гондурас і Нікарагуа.

Вони попереджають про вітер зі швидкістю 193 км / год, проливні дощі та підвищення рівня моря.

Регіон все ще переживає наслідки урагану «Ета», в результаті якого на початку цього місяця загинули щонайменше 200 людей.

Найбільш постраждалим районом був центральний регіон Гватемали — Альта-Верапас, де селеві відвали засипали десятки будинків у селі Кеха і є загиблі. Повідомлялося щонайменше про 50 смертей в інших місцях країни.

Кількість названих атлантичних штормів б’є рекорди

Американський національний центр ураганів (NHC) попередив, що «повені та селеві зливи в Нікарагуа та Гондурасі можуть посилитися через нещодавні наслідки урагану «Ета» там».

Частини Гватемали, Коста-Ріки, Панами, Белізу, Сальвадору та Колумбії попереджають про підготовку до «небезпечних для життя повені та затоплення річок», тоді як прибережні райони Еспаньйоли та Ямайки також можуть побачити «небезпечний для життя прибій умови».

Влада Гондурасу наказала евакуювати людей у ​​районі Сан-Педро-Сула, другого міста та промислової столиці країни, у п'ятницю.

«Сповіщення червоного рівня [в Гондурасі] — це наказ про обов'язкову евакуацію», — повідомила AFP Джулісса Меркадо з Агентства надзвичайних ситуацій Гондурасу.

Тим часом представники Гватемали через стихійні лиха закликали жителів частин півночі добровільно евакуюватися до притулків.

«Наш грунт вже насичений, тому можна очікувати, що у нас буде більше шкоди сільському господарству та інфраструктурі», — сказав президент Алехандро Джамматтей.

Йота стане 30-м штормом цього року, який спричинить хаос у Центральній Америці, Карибському басейні та південному сході США — рекорд сезону ураганів у регіоні.

Президент Джамматтей звинуватив зміну клімату у зростаючій частоті та інтенсивності ураганів і закликав індустріальні країни до відповідальності.

«Центральна Америка — один з регіонів, де зміна клімату відчувається найбільше», — сказав він журналістам після зустрічі з його колегою з Гондурасу Хуаном Орландо Ернандесом у місті Гватемала.

Регіон постраждав від «катастрофічних повеней, екстремальних посух і найбільшої бідності», але, тим не менше, він отримує «найменшу допомогу від імені цих індустріальних країн», — сказав він, передає AFP.

Ураган «Ета» охопив Центральну Америку, загинуло троє людей