Штучний інтелект повернув колись пошкодженій картині Рембрандта первісний вигляд
Pixabay

Уперше за 300 років знаменита «Нічна варта» художника Рембрандта з'явилася на виставці у своєму оригінальному вигляді.

Відсутні частини тимчасово відновили за допомогою штучного інтелекту, повідомляє Reuters.

Роботу над великим полотном, де зображений капітан міської поліції Амстердама зі своїми людьми, Рембрандт закінчив у 1642 році.

Зараз роботу вважають одним із найбільших шедеврів Золотого віку Голландії. Але у 1715 році безцінне полото сильно пошкодили — відрізали по смужці з кожного боку. Це зробили, щоб вмістити його між двома дверима в мерії Амстердама.

Знайти ці частини так ніколи й не вдалося. Але Герріт Лунденс, інший митець того часу, зробив копію картини. Реставратори та спеціалісти зі штучного інтелекту використали її, щоб відновити втрачені зображення.

В оновленому варіанті картини центральна фігура, капітан Франс Баннін Кок, стоїть не зовсім у центрі. Це робить зображення більш динамічним. Також фахівці відновили намальованого праворуч барабанщика.  Ще три фігури, які повернули на картину, не надто деталізовані та зображають випадкових свідків події.

У Державному музеї в Амстердамі пояснили, як створили відсутні частини та показали їх на виставці, доповнюючи оригінал.

Спочатку «Нічну варту» та її копію сфотографували та масштабували зображення. Штучний інтелект допоміг наблизити втрачені частини з копії до оригінального стилю, а вже експерти визначили, який варіант найкращий.

Програма навіть утворила тріщини у фарбі в деяких місцях, коли підлаштовувала роботу Лунденса під стиль Рембрандта. Однак в музеї вважають, що цей варіант не є найкращою реставрацією, адже техніка буде лише вдосконалюватися.

Довідка 

Рембрандт Гарменсзон ван Рейн — нідерландський художник, гравер, великий майстер світлотіні, найбільший представник Золотого століття голландського живопису.

Він є автором багатьох відомих шедеврів, як-от: «Автопортрет з Саскією на своїх колінах», «Гендрік'є», «Гендрік'є входить у воду», «Купання Вірсавії», «Повернення блудного сина» тощо.

Вважають тепер шедевром і велике полотно «Нічна варта». Та в рік появи картина викликала скандал. Зазвичай стрільців малювали за бенкетом, а Рембрандт зобразив їх як варту, що йде у похід.

Німець знайшов два цінні полотна XVII століття у смітнику