Штучний інтелект пояснив загадку сувоїв Мертвого моря
Wikipedia

Штучний інтелект допоміг розкрити таємницю сувоїв Мертвого моря, або, як ще їх називають, Кумранських рукописів.

Сувої Мертвого моря, скоріше за все, створили окремі писарі, що скопіювали стиль письма одне одного. Такого висновку дійшли науковці з Нідерландів, які провели аналіз рукописів за допомогою штучного інтелекту.

Сувої Мертвого моря (або Кумранські рукописи) — найдавніші у світі біблійні манускрипти. Написані вони переважно івритом, а також арамейською мовою, зустрічаються й фрагменти грецьких перекладів. Сувої знайшли в Кумранських печерах на узбережжі Мертвого моря, починаючи з 1947 року. Усього — 950 фрагментів.

Про тих, хто складав рукописи, майже нічого не було відомо, пише ВВС. Історики висували гіпотезу, що початок і кінець рукописів могли належати різним авторам.

Через сім десятиліть після виявлення знахідок дослідники з Гронінгенського університету навчили штучний інтелект виділяти та порівнювати символи зі стародавніх текстів.

Для дослідження взяли один фрагмент — Великий сувій пророка Ісаї. Виявилось, що він складається з двох частин, написаних двома різними писарями.

Вчені, зокрема, проаналізували букву «алеф», яка зустрічається в тексті більше ніж 5000 разів. На око порівняти усі символи неможливо. Але зараз вченим сприяє штучний інтелект.

Вчен проаналізували букву «алеф», яка зустрічається в тексті 5000 разів / journals.plos.org

Науковці пояснили, що змогли вирізнити стародавні чорнильні сліди. Вони абсолютно індивідуальні і безпосередньо пов'язані з рухами м'язів людини.

Споріднений стиль писарів свідчить, що вони належали до однієї школи. Як кажуть дослідники, наприклад, батько навчив писати сина. А здатність переписувачів копіювати символи «колег» була на такому високому рівні, що до цього часу вчені не могли розрізнити їх.

Влада Єгипту заявила про нові археологічні знахідки поблизу Каїра