Шведський експерт Андерс Аслунд заявив про проблеми в Укрзалізниці

Шведський економіст, старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд Андерс Аслунд вважає, що президент Володимир Зеленський і депутати від партії «Слуга народу» руйнують корпоративне управління в держкомпаніях.

Аслунд подав у відставку з поста незалежного члена наглядової ради Укрзалізниці, який він обіймав з червня 2018 року. У виданні «НВ Бізнес» Аслунд опублікував заяву із детальним пояснення свого вчинку та, на його думку, поганого стану справ в Укрзалізниці. Лейтмотивом заяви є твердження: «від Зеленського ми отримуємо тільки образи і перешкоди».

Зокрема, економіст наголосив на тому, що український уряд не забезпечує компанії прийнятні регуляторні або фінансові умови для модернізації та підвищення ефективності. В країні діє, на думку Аслунда, необґрунтований земельний податок; тарифи, які значно нижче рівня витрат Укрзалізниці; дуже роздутою є кількість співробітників компанії. Ці обставини, на думку експерта, ставлять акціонерне товариство в хитке фінансове становище.

Аслунд наголосив і на інших причинах відставки: «надмірні юридичні ризики, відсутність страхування відповідальності директорів і посадових осіб». Також членам наглядової ради Укрзалізниці, за словами економіста, з квітня нічого не платять.

В кінці квітня Верховна Рада внесла поправки в закон про бюджет, обмеживши зарплату всіх державних службовців, а також членів правління і наглядових рад державних компаній десятьма мінімальними заробітними платами — вона не повинна перевищувати 47 020 грн на місяць з 1 квітня до кінця карантину. Однак Аслунд і цих виплат так і не дочекався.

Тим часом, як стверджує експерт, «депутати від Слуги народу атакують іноземних членів наглядових рад українських держкомпаній за те, що вони іноземці і за те, що їм занадто багато платять, хоча нам з квітня нічого не платять».

Обмеження зарплати продовжує діяти донині. Між тим Аслунда обурює ухвала Конституційного суду від 28 серпня, що судді, прокурори, народні депутати та члени правління Національного банку України звільняються від обмеження зарплати.

«Основна проблема в тому, що президент і його гучні депутати не вірять у хороше корпоративне управління. … Мені не запропонували прийнятні умови роботи, в той час як юридична відповідальність лежить на мені. Не так потрібно керувати залізницею» — підсумував свою заяву шведський економіст.

Тим часом, як ми повідомляли раніше, в Україні хочуть перевіряти вагу пасажирського транспорту. В міністерстві пропонують для цього використовувати комплекси, призначені для вантажівок.