Швейцарці відхилили закон про захист клімату, який передбачав подорожчання пального
Pixabay

Швейцарці на референдумі, який відбувся 13 червня, відхилили закон про захист клімату та дві екологічні ініціативи.

Про це повідомляє інформагенція DPA. 

Проти закону проголосували 51,6% жителів країни, які взяли участь у референдумі.

Уряд та парламент країни кілька років розробляли цей законопроєкт, який передбачав, що країна до 2030 року скоротить щорічний обсяг викидів CO2 вполовину від рівня 1990 року.

Якщо б його ухвалили, то бензин та дизельне пальне подорожчали б, а за авіаперельоти швейцарцям, залежно від маршруту, довелося б сплачувати більшу суму — приблизно €110.

Тепер незрозуміло, як Швейцарія планує виконувати свої зобовʼязання в рамках Паризької кліматичної угоди. Для порівняння: Німеччина має намір до 2030 року скоротити викиди CO2 порівняно з 1990 роком на 65%.

Також на референдум винесли аграрні ініціативи, які мали утвердити у Швейцарії виробництво біопродуктів.

Одна ініціатива передбачала, що уряд не виділятиме субсидії фермерам, які використовують для боротьби з шкідниками синтетичні засоби.

А інша передбачала повну заборону синтетичних пестицидів та перетворення Швейцарії на 100% виробника біопродукції.

Обидві ініціативи відхилили приблизно 61% голосів.

До слова, будь-яка ідея від громадськості може бути виставлена ​​на всенародне голосування у Швейцарії, якщо вона набере 100 тис. підписів.

Паризька кліматична угода

У 2015 році на конференції з клімату в Парижі 195 країн приєдналися до кліматичної угоди. Серед них і Швейцарія.

Сторони домовилися не дозволяти середній температурі на планеті зрости більше ніж на два градуси, а за можливості — знизити її на півтора градуса від доіндустріального рівня.Також країни повинні скоротити викиди парникових газів до рівня, який дерева, ґрунт і Світовий океан здатні переробити природним чином.

У грудні 2019 року на кліматичній конференції ООН нарешті ухвалили підсумковий документ і домовилися зменшити викиди вуглецю.

План Б. Чи зможе геоінженерія врятувати Землю від кліматичної катастрофи