Швеція подарувала Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Оригінал привезуть на День Незалежності
Центральний державний історичний архів України

Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика, а оригінал документу привезуть на День Незалежності.

Про це оголосив Володимир Зеленський під час урочистого засідання Верховної Ради, повідомляє УНІАН.

Президент зазначив, що чверть століття тому саме в цей день «народився дуже важливий символ нашої історії, нашої незалежності та нашої держави».

Однак першою конституцією вважають саме документ Пилипа Орлика 1710 року. Більшість українців ніколи її не бачили і за 311 років вона жодного разу не була на Батьківщині, зазначив голова держави.

І от Національний архів Швеції передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. За словами президента, одну з них вже виставили у фойє Верховної Ради. Друга буде знаходитися в Офісі президента. Третя — у Конституційному суді України.

Також до 30-річчя Незалежності України зі Швеції привезуть оригінал документа. Його разом із булавами гетьманів Івана Мазепи та Пилипа Орлика показуватимуть усім бажаючим у Софійському соборі.

Довідка 

Пилип Орлик став гетьманом у вигнанні після смерті Івана Мазепи. 16 квітня 1710 року уклали договір між ним та козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького  «Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького».

Підписали документ гетьман Орлик, а від запорожців  кошовий отаман Кость Гордієнко. 

Складається конституція з преамбули й 16 розділів. Згідно з ними, законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту. Найвищу виконавчу владу мали гетьман разом із Радою генеральної старшини, а всі юридичні справи належали до юрисдикції Генерального суду.

Чи зможете ви відрізнити сучасну Конституцію від радянської? Пройдіть тест та перевірте свої знання