Швеція створила орган для боротьби з фейками. Навіщо він потрібен?
Pixabay

З 1 січня у Швеції запрацювало Управління психологічної оборони. Установа, покликана боротися з дезінформацією та фейками.

Про це повідомляє Associated Press.

Місія агентства психологічного захисту — «захищати наше відкрите та демократичне суспільство та вільні думки шляхом виявлення, аналізу та відповіді на невідповідні впливи та іншу інформацію, що вводить в оману, спрямовану на інтереси Швеції». 

Для цього Управління психологічної оборони співпрацюватиме з органами центральної та місцевої влади й населенням, ЗМІ та громадськими організаціями, а також сприятиме координації їхніх зусиль.

Для чого це потрібно

У вересні 2022 року у Швеції призначені парламентські вибори.

Під час попередніх, у 2018-му, внутрішня розвідка не виявила загроз виборчому процесу, але застерегла, що «іноземна держава здійснює довгостроковий вплив» на країну — яка саме, не уточнювалося.

Крім того, дослідники з Оксфордського університету встановили, що кожне третє повідомлення про вибори у Швеції, поширене у Twitter, було фейковим.

На той час цей показник був вищим, ніж у будь-якій іншій країні Європи, яку вивчали дослідники.

Досвід інших країн

Швеція стала другою країною в ЄС, яка створила орган для боротьби з фейками.

У червні 2021 року таке відомство створили у Франції.

А у 2018-му в країні ухвалили закон про кримінальну відповідальність за поширення дезінформації у виборчий період — на тлі доказів втручання Росії у президентські вибори 2017 року.

У квітні 2022 року у Франції мають відбутися президентські вибори.

Раніше Chas News повідомляв, що засновник Telegram розкритикував блокування фейків про коронавірус в Twitter і Facebook.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

Twitter співпрацюватиме з Reuters та Associated Press для боротьби з фейками