Сі Цзіньпін заявив Байдену про плани мирним шляхом приєднати Тайвань — ЗМІ

Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час саміту у Сан-Франциско сказав президенту США Джо Байдену, що КНР хоче приєднати Тайвань. При цьому Пекін планує діяти мирним шляхом, а не силовим.

Відповідну заяву він зробив на спільній зустрічі за участі багатьох американських і китайських чиновників, пише NBC News із посиланням на трьох чинних та колишніх посадовців з США.

Китайський лідер також згадав публічні прогнози американських військових, які казали, що КНР планує захопити Тайвань у 2025 або 2027 роках. Сі Цзіньпін заявив, що ті помиляються, адже він не встановлював часові межі.

За даними видання, посадовці з Китаю напередодні саміту просили Байдена зробити публічну заяву, що Вашингтон підтримує мету КНР на мирне об'єднання з Тайванем і виступають проти незалежності острова. Однак Білий дім відкинув цей запит від Пекіну.

Джерела NBC New, які знайомі з розмовою між Байденом та Сі, охарактеризували останнього як прямого і відвертого, але не конфронтаційного.

Це викликало занепокоєння у чиновників адміністрації Байдена, що намагаються уникнути військового конфлікту з Китаєм. Хоча Сі Цзіньпін неодноразово казав про приєднання Тайваню, проте зараз, напередодні президентських виборів на острові, Китай виявляє більшу агресію, ніж раніше.

Коли Джо Байден попросив, щоб Китай поважав виборчий процес Тайваню, Сі відповів, що мир — це «все добре», але Китаю потрібно рухатися до врегулювання ситуації.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Байден назвав Сі Цзіньпіна диктатором: яка реакція Китаю