Сили оборони потопили підводний човен «Ростов-на-Дону» та уразили декілька С-400 в Криму

2 серпня Сили оборони України завдали ударів по підводному човну «Ростов-на-Дону» та зенітному ракетному комплексу С-400 рф в тимчасово окупованому Криму, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Операцію здійснили підрозділи ракетних військ, у взаємодії з підрозділами Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Внаслідок цього суттєво пошкоджено чотири пускові установки ЗРК «Тріумф», а в Севастополі вразили підводний човен Чорноморського флоту рф «Ростов-на-Дону». Корабель затонув на місці.

Підводний човен «Ростов-на-Дону»: що про нього відомо

Підводний човен Б-237 «Ростов-на-Дону» (за класифікацією НАТО — клас Kilo) є одним з чотирьох підводних човнів класу «Kilo», здатних застосовувати ракети «Калібр». «Ростов-на-Дону» введений в експлуатацію 26 грудня 2014 року.

13 вересня 2023 року внаслідок української ракетної атаки судно зазнало суттєвих ушкоджень. В подальшому здійснювався його ремонт та відбувалися випробування в акваторії Севастопольської гавані. Вартість підводного човна оцінюється у $300 млн.

До цього у вересні 2023 року по субмарині вдарили авіаційними ракетами Storm Shadow. Через пожежу «Ростов-на-Дону» отримав серйозні ушкодження. Це був перший в історії випадок, коли підводний човен вразили з допомогою крилатих ракет. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ЗСУ вдарили по аеродрому «Морозовськ» у Ростовській області: деталі атаки (відео)