Силовики жорстко розігнали та побили мітингувальників у Хабаровську

У місті Хабаровську в Росії ОМОН розігнав 92-гу акцію на підтримку колишнього губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала.

У російському місті же понад три місяці тривають протести на підтримку заарештованого колишнього губернатора. Вранці 10 жовтня відбувся найбільш жорсткий розгін активістів від початку акцій. Силовики затримали щонайменше 40 людей.

Неузгоджена з владою акція протесту почалася близько полудня (о п'ятій ранку за Києвом) на площі Леніна біля будівлі крайового уряду («Білого дому»). У мерії Хабаровська оцінили кількість учасників у 500 осіб, представники опозиції — в одну тисячу чоловік, пише «Інтерфакс». Протестуючі близько півгодини скандували гасла на підтримку Фургала, після чого пройшли ходою по проїжджій частині центральних вулиць Хабаровська.

В руках мітингувальники тримали розтяжки та плакати з написами «Ні свавіллю», «Свободу Фургалу», «Європа, введи санкції». Про це пише місцеве видання DVHAB.ru.

Потім мітингувальники ходою рушили центральними вулицями міста. Під час маршу ледь не спалахнув конфлікт. Люди побачили, як силовики в цивільному схопили 74-річну жінку. Люди спробували зірвати маски з силовиків, а ті, зі свого боку, оточили їх кільцем.

Тим часом біля «Білого дому» мітингувальники розгорнулі намети, у бік поліцейських скандували: «Зрадники народу». Потім учасники маршу повернулися до будівлі уряду.

Омонівці почали розганяти протестуючих після того, як демонстранти почали зводити намети біля будівлі регіонального уряду. Поліцейські попередньо зажадали прибрати намети і в разі відмови пригрозили застосувати силу. Через кілька хвилин з будівлі уряду вийшли бійці ОМОНу і почали затримання. Людей саджали в машини та відвозили в невідомому напрямку.

Як повідомляє DVhab.ru, силовики затримали 25 осіб. Представник хабаровського штабу Олексія Навального Андрій Пастухов повідомив «Інтерфаксу» про затримання поліцією близько 40 осіб. У мерії Хабаровська говорять про 30 затриманих. «ОВС-Інфо» пише, що серед затриманих як мінімум двоє журналістів.

 

Під час розгону мітингу постраждали кілька людей. Одна жінка впала на землю, за непідтвердженими даними, у неї черепно-мозкова травма. Ще одній людині зламали ніс. Омонівці побили власника «Фургаломобіля» (мікроавтобуса з агітаційними плакатами) Андрія Маклигіна кийками по голові. Двоє затриманих підлітків повідомили штабу Навального про побиття і катування: їх «поставили на коліна в кут, знущалися, скручували руки, вдарили в око». DVhab.ru називає подію найжорсткішим розгоном мітингів в Хабаровську.

Жителі Хабаровська, що знаходиться на відстані 6110 км на схід від Москви, почали проводити щотижневі мітинги після затримання 9 липня популярного губернатора регіону Фургала.

Фургала затримали 9 липня у справі про організацію вбивств бізнесменів в середині 2000-х років. Він був етапований з Хабаровська до Москви, і зараз утримується в СІЗО. Незабаром після арешту його зняли з посади губернатора; на цю посаду був призначений Михайло Дегтярьов. З 11 липня в Хабаровську проходять акції на підтримку  Фургала.

Найчисленнішими вони стають по суботах. Протестуючі вимагають провести відкритий суд над Фургалом в Хабаровську — вони побоюються, що в Москві він не буде справедливим.

 

 

На мітингах часто лунають гасла проти чинної російської влади та Володимира Путіна.

Протести виявили гнів серед деяких людей на Далекому Сході з приводу того, що, на їхню думку, політика походить від відокремленої московської влади, яка нехтувала ними роками.

Прихильники Фургала, який є членом націоналістичної партії ЛДПР, заявляють, що його карають за перемогу над кандидатом від правлячої пропутінської партії «Єдина Росія» у 2018 році.

Опозиційний політик Олексій Навальний, який оговтується в Німеччині після отруєння за допомогою нервово-паралітичного агента, засудив поліцію. «Влада в Росії просто негідники», — цитує Reuters допис Навального у Twitter. «Коли половина людей у Хабаровську вийшла на вулиці, вони сховались, як таргани. Вони чекали три місяці, коли кількість людей стала меншою, вони стали сміливішими, а потім вийшли і почали бити людей без причини», — сказав політик.

 

В Організації заборони хімічної зброї підтвердили сліди «Новачка» в організмі Навального