Син вбитого Щербаня у документальному фільмі звинуватив Таруту і Ахметова (відео)

У четвер, 3 листопада, «Громадське» презентувало документальний фільм «Спадкоємець». У ньому Євген Щербань-молодший, син вбитого у 1996 році Євгена Щербаня, викладає свою версію того, хто і як заволодів активами його батька, які, на його переконання, мали належати сім’ї бізнесмена.

Хто такий Щербань

Євген Щербань — донецький бізнесмен і народний депутат України II скликання. 3 листопада 1996 року його застрелили в аеропорту Донецька. Замовників досі не встановили. У різні часи прокуратура звинувачувала у вбивстві Щербаня колишніх прем’єр-міністрів Павла Лазаренка та Юлію Тимошенко.

На момент вбивства Євгена Щербаня вважали одним з найбагатших людей України. Його статки оцінювали приблизно у $500 млн. Компанії Щербаня займалися виробництвом та продажем металу, постачанням газу, нафтопродуктів, будівництвом та фінансами. Старший син убитого бізнесмена Євген Щербань-молодший з 2013 року проводить власне розслідування і намагається дізнатися, куди зник спадок батька. 

Висновок Щербаня-молодшого

Син бізнесмена має питання в першу чергу до двох відомих персон — підприємця, співвласника компанії «ІСД» Сергія Тарути та найбагатшої людини України, бізнесмена Ріната Ахметова.

Щербань-молодший стверджує, що на момент вбивства його батька Тарута був у «ІСД» виконавчим директором, тобто найманим менеджером, і не міг претендувати на частку компанії. І що вона має належати сім’ї Щербаня. Сергій Тарута в одному з епізодів фільму відкидає звинувачення та називає претензії «питанням батьків та дітей».

Про Ріната Ахметова Щербань каже, що той нібито після загибелі Щербаня-старшого виставив його синам «борг». За яким він згодом забрав у свою власність компанії DCC та «Гефест». Син бізнесмена називає це «тупою розводкою».

Компанія Ріната Ахметова SCM на запит журналістів відповіла, що бізнесмен усі свої активи придбав законно, без порушення закону чи прав третіх осіб.

Автори фільма повідомляють, що молодший син Щербаня Руслан відмовився брати участь у зйомках чи давати коментар. А ще у 2013 році він в інтерв’ю заявив, що немає жодних претензій до Ріната Ахметова.