Сирський про мобілізацію 500 тисяч: після аудиту цю цифру суттєво зменшили

Після внутрішнього аудити у Збройних силах України кількість людей, яких необхідно мобілізувати на військову службу, суттєво зменшили. Про це розповів Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю Укрінформу.

«Після перегляду наших внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу Збройних сил ця цифра була суттєво зменшена. Ми очікуємо, що у нас буде достатньо людей, здатних захищати Батьківщину. Йдеться не лише про мобілізованих, але й про добровольців», — сказав він.

Сирський наголосив, що українські військові — «не роботи». Вони виснажуються фізично та психологічно і відповідно потребують відпочинку та лікування. Як приклад Голонокомандувач навів 110-у бригаду, яка від початку повномасштабного вторгнення тримала оборону на Авдіївському напрямку.

«Наразі ми переглядаємо чисельність певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало нам змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин. Але й при цьому необхідно утримуватися від крайнощів», — розповів Сирський.

Він нагадав, що в усіх арміях світу є особовий склад, який не бере участі у бойових діях, але забезпечує бойові підрозділи. Йдеться про систему забезпечення військ продовольством і боєприпасами, про ремонтні підрозділи, про медичні заклади тощо.

Головнокомандувач також нагадав, що мобілізовані українці, які не мають військового досвіду, перед відправкою у підрозділи спочатку прибувають до навчальних військових частин та центрів. Кількість людей, які проходять таке навчання, на лютий поточного року становила 84%від загальної кількості мобілізованих.