Сирського призначили новим Головнокомандувачем ЗСУ: що про нього відомо

8 лютого президент Зеленський звільнив генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ і призначив на його місце генерал-полковника Олександра Сирського.

Про це він повідомив у відеозверненні 8 лютого.

«Відсьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда… Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України», — заявив президент.

Зеленський зазначив, що Сирський — найбільш досвідчений командувач. Він має успішний досвід як захисту, так і наступу: під його керівництвом проводилися Київська оборонна операція та Харківська визвольна операція.

Що відомо про нового Головнокомандувача Олександра Сирського

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року у селі Новинки Володимирської області РРФСР. Освіту він здобував у Академії Збройних сил України та Національному університеті оборони.

Новий головнокомандувач чинить спротив окупантам з 2014 року— тоді він очолив штаб АТО. За бої на Дебальцевському плацдармі Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, а згодом отримав звання генерал-лейтенанта. У 2019 році Сирський став командувачем Сухопутних військ, а у 2020-му отримав звання генерал-полковника.

З початку повномасштабного вторгнення Сирський був командувачем оборони Києва. За успішну оборону столиці та звільнення Півночі України його нагородили орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року він отримав звання Героя України.

У вересні 2022 року Сирський керував контрнаступом ЗСУ у Харківській області, внаслідок якого звільнили сотні населених пунктів.

До сьогодні Сирський був відповідальний за операційну зону Східного угруповання військ — територія від Куп'янська на Харківщині до Бахмута на Донеччині.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ (оновлено)