Система «перевиховання». Китай побудував близько 400 таборів для уйгурів

Влада Китаю побудувала майже 400 таборів для «перевиховання» меншин, зокрема, уйгурів.

Про це повідомляє австралійський аналітичний центр ASPI.  

Табори розташовані на крайньому заході країни. Для утримання уйгурів та представників інших мусульманських меншин там наразі діють 14 таборів. Деякі з них досі споруджують. Таку інформацію отримав ASPI з супутникових знімків. З 2017 року аналітичний центр виявив 380 місць утримання під вартою, які діють у всьому регіоні, — від таборів до в’язниць.

 Супутникові знімки нового об’єкту поблизу Кашгара в січні 2020 року/ASPI

Досить часто такі заклади розташовані біля промислових об’єктів, що може свідчити про використання примусової праці.

Наприкінці 2016 року Пекін посилив гоніння уйгурів, встановивши у всьому регіоні системи спостереження і створивши центри масового утримання під вартою. Правозахисники повідомили DW, що в таких установах примусово утримуються до мільйона уйгурів та інших мусульман. Після звільнення з таборів уйгури перебувають під постійним наглядом з обмеженою свободою пересування. Їх примушують працювати на фабриках міжнародних компаній, зокрема й німецьких, стверджують експерти в інтерв’ю DW.

Міжнародний центр кіберполітики ASPI, проєкт даних Сіньцзян / графіка The Guardian

Ув'язнених у таборах змушують вчити північнокитайський діалект (мандарин) і співати «оди» Комуністичній партії Китаю. Активісти вважають, що китайська влада має намір повністю асимілювати уйгурів.

Уйгури — корінний народ Східного Туркестану. Загальна чисельність перевищує 10 млн осіб, з яких приблизно 9,5 млн осіб мешкає у Синьцзян-Уйгурському автономному районі, а також в інших місцевостях Китаю. Розмовляють уйгурською мовою, що належить до групи західної гілки тюркських мов.