Сицилійським містам загрожує банкрутство через регулярні виверження вулкану Етна
Getty Images

Десятки сицилійських міст не мають достатньо коштів, щоб ліквідувати наслідки виверження вулкану Етна. Через це вони змушені брати кредити. Якщо ж ситуація не зміниться, то вони оголосять про банкрутство.

Про це повідомило британське видання The Guardian.

Вулкан Етна вважають найактивнішим у Європі. Він регулярно вивергається з лютого 2021-го. Кожного разу внаслідок виверження на сусідні села й міста падають тонни вулканічного попелу й шлаку. Вони заважають роботі людей.

«Уже справді бісить. Цілий день прибираємо попіл із будинків. Бо коли він накопичується на дахах, то починає забивати водостічні труби. А коштувати таке прибирання може 300-400 євро», — розповідає 74-річний Піньєлла Асторіна з містечка Трекастаньї, що на схилі Етни.

Вулкан в Конго вперше за 19 років почав вивергатися

Італійське законодавство відносить вулканічний попіл до спеціальних видів відходів. Саме тому його утилізація дорожча. Вона може становити близько €20 за куб. м. Це збільшує вартість прибирання наслідків виверження Етни для міст.

«З кожним виверженням Етна викидає від десятків тисяч до 200 тисяч кубічних метрів попелу», — підрахував Борис Бенке, вулканолог Національного інститут геофізики сицилійського міста Катанья.

Тобто вартість ліквідації вулканічних відходів може становити понад €1 млн після кожного виверження. Італійська влада намагається вирішити ситуацію. 19 липня уряд країни затвердив виділити €5 млн фінансової допомоги кільком селам на Сицилії. Раніше ж Сенат (верхня палата парламенту — Прим. ред.) ухвалив закон, який виключає попіл з переліку особливих відходів.

Етна — найвищий і найактивніший вулкан Європи. За різними даними, висота вулкана коливається від 3 326 до 3 350 м. Вона змінюється з кожним виверженням. Вулкан має від 200 до 400 вулканічних кратерів. Приблизно раз на три місяці один із них вивергається.

Мальовниче містечко на Сицилії розпродає будинки від €1