Ситуація на Чорнобильскій АЕС погіршується з кожним днем – МАГАТЕ

«Ми бачимо, як з кожним днем ​​погіршується ситуація на Чорнобильській АЕС, особливо щодо радіаційної безпеки та стану персоналу, який управляє об'єктом у надзвичайно складній та важкій обстановці», — зазначив у офіційній заяві Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ.

Він зазначає, що відсутність електроенергії на ЧАЕС, ймовірно, призведе до подальшого погіршення радіаційної безпеки на майданчику та стане додатковим фактором стресу для приблизно 210 технічних фахівців та співробітників служби охорони, які протягом останніх двох тижнів не могли змінитись та фактично жили цілодобово на станції.

Крім того, Гроссі заявив, що останніми днями в МАГАТЕ перестали дистанційно надходити дані із систем, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій АЕС, які зараз перебувають під контролем окупантів.

Причину збою у передачі даних не вдалося оперативно встановити. У МАГАТЕ продовжують надходити відповідні дані з інших ядерних об'єктів в Україні, зокрема з трьох інших атомних електростанцій.

«Дистанційна передача даних з обладнання МАГАТЕ, розташованого на ядерних об'єктах по всьому світу, є важливим компонентом здійснення гарантій (безпеки), як в Україні, так і в інших країнах світу, — зазначив Гроссі. — Такі системи встановлені на кількох об'єктах на території України, зокрема, на всіх атомних електростанціях. Вони дозволяють нам здійснювати контроль за ядерним матеріалом та діяльністю на цих об'єктах за відсутності наших інспекторів».

Нагадаємо, як вже писав Chas News, Чорнобильська АЕС наразі повністю знеструмлена. Російські окупанти 9 березня пошкодили лінію електропередачі, яка веде до станції.

Сьогодні вночі з ПТРК українського виробництва знищили шість ворожих танків та одну БТР
Україна готується до можливого переміщення державних серверів за кордон