Ситуація у Соледарі 13 січня: дані Міноборони, Пентагону та аналіз ISW (карта)
libkos/Instagram

У Соледарі тривають бої. Про це повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

«Ніч в Соледарі була гарячою, тривали бої. Ворог кинув ледь не всі основні сили на донецький напрям та підтримує високу інтенсивність наступу», — зазначила вона.

За її словами, наші бійці відважно намагаються втримати оборону.

У ранковому зведенні Генштабу йшлося про відбиті атаки ворога у районах станції Сіль (адміністративно входить до складу Соледару) і сіл Красна Гора та Підгорне на півдні від міста. Про бої у самому Соледарі не повідомлялося.

Орієнтовна лінія фронту біля Соледара 13 січня / Deep State

При цьому речник Міністерства оборони США генерал Патрік Райдер ввечері 12 січня зазначив, що Пентагон «не може підтвердити жодних повідомлень, що Соледар був взятий російськими силами».

Водночас аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) заявили, що «російські сили, імовірно, контролюють більшу частину, якщо не весь Соледар, і, вірогідно, витіснили українські сили із західних околиць міста».

При цьому ISW вважає, що захоплення міста не дозволить окупантам встановити контроль над критично важливими українськими лініями наземної комунікації з Бахмутом та не поставить їх у вигіднішу позицію для його оточення у короткостроковій перспективі.

«Російські сили можуть спробувати підтримувати високий темп атак у районі Бахмута, але ці зусилля не призведуть до оперативно-значущих результатів, оскільки вони втратили бойову силу і накопичили виснаженість», — зазначають в Інституті.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Генштаб ЗСУ розповів про втрати ворога станом на 13 січня