СІЗО як у Європі. Під Києвом  і Львовом влада будуватиме нові «експериментальні в’язниці західноєвропейського зразка»
УНІАН

Під Києвом та Львовом у 2022 році побудують перші «модельні в’язниці». В них влада тестуватиме «кращі західноєвропейські практики», пообіцяв міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телеканалу «Дім».

Влада планує побудувати два нових слідчих ізолятори під Києвом і Львовом. У «модельній в’язниці» хочуть застосовувати новий підхід як до персоналу, так і до ув’язнених.

У відомстві вважають, що нинішній підхід не сприяє адаптації людини до нормального життя. Міністр навів приклад країн Європи, де ув’язнені повинні «самі рахувати свої гроші, самі їх заробляти, самі готувати собі їжу». Людина там або працює, або навчається, за це їй влада нараховує зарплатню. А в українських в’язницях, за словами Малюськи, людина, «навпаки, відвикає від нормального життя, за неї готують їжу, подають, її дисциплінують».

Крім того, міністерство планує змінити систему охорони в’язниць по периметру. Міністр каже, що варта радянського зразка фактично нічого не охороняє, бо охоронець не може добу спостерігати за всім парканом. В «модельній в’язниці» впровадять динамічну охорону й відеоспостереження, коли співробітники пенітенціарної системи стежитимуть за безпекою зсередини.

Міністр прагне змінити «філософію» в’язниць, зокрема, зробити так, щоб охоронці і ув’язнені не були «протилежними таборами».

Українських злочинців аналізуватиме штучний інтелект