Скандал навколо аудиту в «Нафтогазі». Висловилися всі, навіть колишній директор

У вівторок, 6 жовтня, у ЗМІ з'явилась інформація про те, что значні фінансові порушення у роботі «Нафтогазу» начебто завдали компанії збитків на суму понад 75 млрд грн. Про це написало видання «Економічна правда» з посиланням на звіт Держаудитслужби.

Журналісти стверджували, що нібито серед порушень був «і продаж газу за заниженими цінами, і безпідставна виплата премій членам правління «Нафтогазу», і заниження послуг за транспортування газу». Результатом порушень стало суттєве заниження розміру дивідендів, які НАК мав сплатити на користь держави.

Того ж дня у Держаудитслужбі заявили, що до них не надходило жодного запиту про надання інформації чи роз’яснень щодо аудиту, хоча сам аудит дійсно мав місце. «Не підтверджуємо інформацію, висвітлену у деяких ЗМІ, оскільки така інформація є суб’єктивною думкою автора і не відповідає дійсності», — зазначили у службі.

Прокоментували ситуацію і у «Нафтогазі». Кажуть, дивіденди сплачували вчасно, а інколи навіть і наперед. Що ж до дивідендів з частини реалізованого газу, то, стверджують у НАК, з нього сплачена рента, ПДВ, податок на прибуток, проте гроші за сам газ від контрагентів на рахунки компанії так і не надійшли. «Неможливо сплатити дивіденди з непогашених боргів, а їх на сьогодні вже 100 мільярдів гривень», — пояснюють в НАК.

У грудні 2019 року голова НАК Андрій Коболєв повідомляв, що за результатами року компанія сплатила до держбюджету 136,5 млрд грн податків та дивідендів. «Ми забезпечили держбюджету найбільшу частку надходжень: приблизно кожна сьома гривня прийшла до державної скарбниці через одну з компаній нашої групи», — писав Коболєв.

У середу ж, 7 жовтня, фінансовий директор НАК Петер Стефанус ван Дріл ще раз прокоментував певні моменти. Вн погодився з твердженням журналістів щодо невиконання «Нафтогазом» планів зі збільшення видобутку газу. «Це правда. Причина – у 2018 році уряд вчасно не затвердив фінансовий план компанії. А це повністю заблокувало інвестиції у нові потужності» , — пояснює він.

До дискусії долучився і колишній виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, який пішов з компанії навесні цього року. Вітренко звернув увагу на один з виступів Геннадія Пліса, голови Держаудитслужби, у якому посадовець заявив про порушення у «Нафтогазі» на 180 млрд грн. «І після цього виступу ні Держаудитслужба, ні «Нафтогаз» не публікують результати цієї перевірки. Хоча очевидно, що вони мають ці результати... «Нафтогаз» же публікує звіти аудиторів, яким він платить, так нехай опублікує звіт аудиторів, яким він не платить», — додав Вітренко. Щоправда, коментувати аудиторський звіт Вітренко відмовився: каже, висловиться з цього приводу, коли звіт стане надбанням громадськості.