Скандальні вибори на Прикарпатті. Верховний суд скасував протокол ЦВК, згідно якого Вірастюка обрали нардепом

Ввечері 1 травня Велика палата Верховного суду визнала протиправним та скасувала протокол Центральної виборчої комісії, яким кандидата від «Слуги народу» Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87 на Івано-Франківщині.

Про це повідомляє на сайті ГО «Громадянська мережа ОПОРА».

Велика палата частково задовольнила апеляційну скаргу суперника Вірастюка Олександра Шевченка на рішення ВС від 28 квітня.

28 квітня Верховний суд відмовив Шевченку, але апеляцію розглянула вже Велика палата Верховного суду. Розгляд таких справи не відкладається на вихідні та святкові дні.

Велика палата прийшла до висновку, що раніше ухвалене рішення Верховного суду підлягає скасуванню, а апеляційна скарга кандидата Шевченка — частковому задоволенню.

Позовні вимоги ВС задовольнив частково:

  • визнав протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі 87;
  • визнав протиправним та скасував протокол ЦВК від 22 квітня 2021.

В задоволенні інших позовних вимог суд відмовив.

Судді мотивували рішення тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі 87 ЦВК не забезпечили перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилалися учасники виборчого процесу.

Передісторія

28 березня в окрузі 87 в Івано-Франківській області відбулися довибори у Верховну Раду.

4 квітня на окрузі №87 комісія завершила підрахунок голосів за кандидатів у нардепи. Силач і висуванець «Слуги народу» Василь Вірастюк обійшов Олександра Шевченка на 749 голосів. Вірастюк отримав 31,25%, а Шевченко – 29,69% голосів виборців.

Шевченко почав захищати свій результат у суді.

В окрузі №87 поліція розпочала 17 кримінальних проваджень. 12 із них пов’язані із порушенням виборчого законодавства, ще п’ять стосуються виборчого процесу.

22 квітня ЦВК офіційно визнала Вірастюка переможцем.

Василя Вірастюка визнали переможцем на довиборах в Раду