Скандальний законопроєкт «про розстріл військових» відкликали з Верховної Ради

Автори відкликали з Верховної Ради скандальний законопроєкт 7351, яким дозволялося в умовах воєнного часу командирам застосовувати проти військовослужбовців-порушників зброю, навіть якщо це спричинить їхню смерть. Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Документ зареєстрували ще 5 травня три депутати від «Слуги народу» — Мар’яна Безугла, Георгій Мазурашу та Олександр Федієнко, а 16 травня його навіть підтримав профільний комітет Ради.

Основні положення законопроекту 7351

Депутати пояснювали, що «законопроєкт розроблено з метою посилення здібностей припиняти кримінальні правопорушення, вчинені військовослужбовцями в умовах збройної агресії Російської Федерації». У документі пропонувалося внести зміни до Статуту внутрішньої служби ЗСУ.

Його чинна редакція дозволяє командирам особисто застосувати зброю чи віддати такий наказ підлеглим для припинення кримінального порушення, якщо в інший спосіб її припинити неможливо, при цьому не заподіюючи не завдаючи смерті вйськовослужбовцьому. І останнє уточнення депутати пропонували зі Статуту прибрати.

Відзначимо, що кримінальними правопорушеннями за умов воєнного стану, бойової обстановки вважаються такі дії:

  • непокора,
  • опір чи погроза начальнику,
  • застосування насильства,
  • дезертирство.

У результаті документ розкритикували у соцмережах та назвали законопроєктом «про розстріл військових». Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради також надало негативну оцінку ініціативі депутатів та наголосила, що вона потребує суттєвого перегляду

«Зокрема, «допустимість» смерті військовослужбовця, який вчиняє кримінальне правопорушення, під час застосування зброї командиром (начальником) чи його підлеглими в умовах особливого періоду (навіть якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення), має бути передбачена лише для тих випадків, коли виникає реальна загроза здоров’ю або життю такого командира (начальника), підлеглого, якому командир (начальник) віддає наказ щодо використання зброї, чи інших осіб», — йдеться у висновку експертного управління Ради.

У результаті автори вирішили відкликати свій законопроєкт з розгляду Верховної Ради.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Росіяни починають розуміти, що вони не просто не в змозі знищити Україну, а що вони програють», — Бен Ходжес