Скасування 3 групи інвалідності: пояснюємо, чи це правда

Протягом останньої доби у Google різко виросла популярність пошукового запиту «скасування 3 групи інвалідності». Однак жодної офіційної інформації з цього приводу останнім часом не з'являлося.

Chas News з’ясував, звідки пішли ці чутки та чи можна їм вірити.

Ігор Мосійчук про скасування 3 групи інвалідності

Першим про імовірне скасування 3 групи інвалідності повідомив колишній народний депутат Ігор Мосійчук. Він вже давно розвиває свої сторінки у Telegram та TikTok, де публікує викриття щодо фактів корупції у владних колах (наприкад, він одним із перших розповів про захмарні статки одеського воєнкома Євгена Борисова), свої думки про суспільно-політичні події в країні, а також різного роду «інсайди».

13 листопада Мосійчук у TikTok розмістив коротеньке відео під назвою «Влада планує скасувати 3-тю групу інвалідності і припинити соцвиплати окрім субсидій по 2-ій». За словами ексдепутата, відповідна норма прописана у «новому законі МОЗ про втрату функціональності». Таким чином, влада нібито хоче зберегти кошти держбюджету.

Джерело цієї інформації, імовірно, виступили друзі Мосійчука, «які підслухали розмову двох високопоставлених чиновників МОЗ».

«Один з них іншому каже: «Ми приймемо цей закон і тоді усі інваліди виїдуть до Європейського Союзу. От хай вони їм і платять», — переказав Мосійчук розмову.

Влада планує скасувати 3-тю групу інвалідності і припинити соцвиплати окрім субсидій по 2-ій

Станом на 14:30 14 листопада цей ролик у TikTok набрав 586 тис. gереглядів,12,6 тис. лайків і 5,9 тис. репостів.

Чи правда в Україні скасують 3 групу інвалідності

Ще на початку жовтня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про підготовку законопроекту, який має змінити методологію встановлення інвалідності. Проте він має стосуватися не лише 3-ї, а усіх груп інвалідності. Тоді голова МОЗ обіцяв найближчим часом представити документ, однак досі жодних нових з цього приводу не з'являлося.

При цьому законопроект називається не «про втрату функціональності», а «Про оцінку потреб і порядок їх забезпечення для осіб з обмеженням функціонування та реформування медико-соціальної експертизи в Україні».

Справа у тому, що МОЗ та уряд у цілому готують комплексу реформу медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка зараз встановлює групу інвалідності. Вона також передбачає запровадження нового терміну — особи з обмеженим рівнем функціонування, що використовується в Міжнародній класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

«Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності. У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, бо вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Ми не запитали, що хоче людина, а кажемо, що ось це можемо дати. Це пострадянська модель, від якої ми повинні відмовитися», — пояснював міністр.

При цьому поки невідомо, що на практиці передбачатиме реформа, адже текст законопроєкту поки не опублікований. Так само не зрозуміло, коли його зареєструють у парламенті, скільки часу розглядатимуть депутати та чи взагалі його схвалять.

Щоправда, Ляшко сподівається, що нові підходи запрацюють з 2025 року.

«Це глобальна реформа. Вона буде пов’язана з тим, що людина з травмою потрапила на реабілітацію, а звідти завдяки мультидисциплінарній команді через електронні інструменти, у тому числі електронний МСЕК, вона потрапляє у відповідні сфери, аби повернути її функціональність, яку вона втратила через травму або хворобу», — казав міністр.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Як оформити інвалідність в Україні: документи і процедура