Скасування ЗНО та посилення покарання за колабораціонізм. Які закони ухвалила Рада
УНІАН

У четвер, 24 березня, відбулося пленарне засідання Верховної Ради, під час якого парламент проголосував за низку законів.

Зокрема депутати схвалили звернення до ООН, ЄС, НАТО із закликом вжити нових заходів для припинення агресії росії.

У документі міжнародну спільноту просять створити безпольотну зону над Україною, посилити санкції проти рф і білорусі, надати Україні літаки МіГ-29 та Су-25 і системи ППО, створити Фонд повоєнної відбудови та відновлення України, а також заявити про підтримку надання Україні статусу держави-кандидата на членство в ЄС.

Також Верховна Рада посилила покарання за допомогу країні-агресору. За колабораціонізм тепер передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі.

До того ж депутати проголосували за законопроєкт про пенсійне забезпечення членів сімей колишніх військовослужбовців, загиблих під час участі в АТО/ООС. Встановлюються такі розміри пенсії:

  • якщо пенсія призначається батькам, дружині (чоловікові) або право на пенсію має один непрацездатний член сім’ї загиблого годувальника — у розмірі 70% грошового забезпечення загиблого на кожного непрацездатного члена сім’ї.
  • якщо право на пенсію мають двоє і більше непрацездатних членів сім’ї — у розмірі 50% грошового забезпечення загиблого.
  • в розрахунку на кожного непрацездатного члена сім’ї — у розмірі не менше від двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.
  • пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному утриманцю, у тому числі батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові). 

Окрім цього парламент проголосував за закон про забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. 20 тис. га земель комунальної власності, які готували для передачі в оренду, передадуть для сільськогосподарського виробництва.

На 300-400 тис. га земель державної власності також проведуть посівну, що дозволить отримати близько 1,4 млн т урожаю зернових.

Верховна Рада також схвалила законопроєкт про покарання за нецільове використання гумдопомоги. За це вводиться кримінальна відповідальність.

Людей, які використовують гумдопомогу для отримання прибутку, каратимуть позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Якщо злочин вчинила організована група, покарання складе від 10 до 12 років у в'язниці.

До того ж парламент вирішив скасувати проведення ДПА, ЗНО, вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022 році. Про те, якою буде процедура вступу до вишів, Міністерство освіти та науки ще не повідомляло.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.