Скидає «Туза». Український мільярдер через борги продає яхту за €119 млн (фото)

Юрій Косюк, український бізнесмен, засновник МХП, виставив на продаж свою 85-метрову яхту Асе («Туз»). Запитувана ціна за яхти €119 млн.

Іншу допоміжну яхту Garson у Косюка вже купили у січні 2021 року. За неї бізнесмен просив €24 млн, повідомляє Forbes.

Яхта Асе — це плавуча пʼятипалубна вілла з вертолітним майданчиком. Вона може прийняти на борт 10 гостей і 30 членів екіпажу. Тоннаж яхти — 2732 т, максимальна швидкість — 31 км/год. Побудували її у 2012 році на німецькій верфі Lurssen, що спеціалізується на створенні дорогих мегаяхт за індивідуальними проєктами.

На «Тузі» є кілька зон для відпочинку, кінотеатр, нічна дискотека, чайна кімната, бар, тренажерний зал, а також величезна спа-зона з хамамом, сауною, басейном, салоном краси та масажним кабінетом.

Утримувати яхту, подібну Асе, коштує €8–9 млн на рік, а її  оренду  до €800 тис. на тиждень.

Велика яхта Косюка завжди ходила в супроводі меншої яхти Garсon, побудованої на нідерландській верфі Damen Shipyards за €25–30 млн. Завданням Garсon було першою знаходити найкращі бухти, причали, стоянки й добиратися до них раніше основного судна. Також на 67-метровому Garсon можна паркувати вертоліт і зберігати водні мотоцикли, надувні човни, мотоцикли та байдарки.

Статок Костюка Forbes оцінює у $1,1 млрд. Видання зазначає, що 2020 рік був невдалим для МХП — компанія зазнала збитків на $133 млн.

Продаж яхт допоможе Косюку погасити борг перед власною компанією. 2019 року рада директорів МХП видала компанії Косюка WTI Trading Limited, яка володіє 59,7% акцій МХП, кредитну лінію до $80 млн. Упродовж двох років Косюк брав різні суми в борг і частково погашав кредит, щоб не вийти за кредитний ліміт. За два роки бізнесмен виплатив МХП $27,3 млн. Решту $67,4 млн засновник МХП має повернути до грудня 2021-го.

Forbes визначив найбагатших людей світу