«Скіфське золото» потрібно повернути Україні. Таке рішення ухвалив суд в Амстердамі
УНІАН

Апеляційний суд Амстердаму ухвалив рішення про повернення Україні колекції музейних експонатів — так званого «скіфського золота».

Вже восьмий рік ці пам’ятки перебувають в Нідерландах, повідомляє ВВС.

Почалося все влітку 2013 року. Тоді 584 експонати з київського Музею історичних цінностей та ще чотирьох музеїв у Криму сформували у виставку «Крим. Золотий острів у Чорному морі».

Цю колекцію пізніше назвали «скіфським золотом», хоча не всі її об’єкти мають стосунок до скіфів та не всі є золотими

Колекцію виставляли у різних музеях Європи, а у лютому 2014 року вона поїхала в Амстердам, в музей Алларда Пірсона.

Поки виставка була там, в Україні відбулася зміна влади, а Крим анексувала Росія.

Оскільки більшість експонатів «скіфського золота» були з кримських музеїв, туди їх і мали б повернути. Однак Україна відразу зрозуміла всі ризики ситуації.

Тоді уряд передав усі експонати Мінкульту, який віддав їх на зберігання до київського музею історії України.

Через це й почалася суперечка. Музей в Амстердамі підписав договір із конкретними музеями та мав би повернути «скіфське золото» їм. Однак в угоді йшлося, що власником колекції є держава Україна. Тому повернути експонати потрібно було в Київ.

Через юридичну плутанину музей в Алларда Пірсона заявив, що не може віддати колекцію ні Києву, ні кримським музеям. Установа пообіцяла вчинити так, як вирішить суд.

Судові слухання тривали роками. Київ стверджував, що по закону, усі музейні експонати перебувають у власності держави, а музеї є лише тимчасовими розпорядниками. Те ж стверджували й міжнародні конвенції.

Представники кримських музеїв заявляли, що Україна не має права володіти цими експонатами, оскільки Крим для неї був лише «подарунком Хрущова».

Однак суд вирішив справу на користь України. «Скіфське золото» може повернутися в найближчі місяці.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на це рішення так: «Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо «скіфське золото», а потім і Крим».

Apple знову потрапила у скандал через карту з «російським» Кримом