Скільки коштує щастя? В Україні — найменше в Європі
Getty images

В Україні «щастя коштує найдешевше» серед усіх європейських країн, а саме — $11,3 тис. на рік. Навіть у Молдові цей показник складає $15,2 тис. Найдорожче ж щастя в Європі — у Швейцарії (майже $126 тис. на рік). Та від альпійської країни не дуже відстають скандинавські держави — Норвегія ($114 тис.), Данія ($110 тис.), Ісландія ($107 тис.).

Про це йдеться в результатах дослідження американської компанії Expensivity, яка досліджує персональні фінанси.

Компанія розробила показник «ціни щастя». Він визначається як «точка насичення» — сума, за якої ви досягаєте якості життя і понад яку гроші вже не можуть зробити вас щасливішими. «Ціна щастя» розроблена на основі даних Світового банку про купівельну спроможність валюти і вартість життя у різних країнах.

«Якщо ви живете в США, $105 000 на рік вбережуть вас від нещастя. Однак якщо ви заробите більше, це справлятиме незначний ефект на відчуття задоволення», — пишуть автори.

Найдешевше у світі щастя, згідно з дослідженням, у Суринамі. У цій колишній голландській колонії у Південній Америці щастя «коштує» $6 799, тоді як середній річний дохід складає $5 500.

Найдорожче ж щастя в світі — на Бермудських островах (майже $144 тис. на рік).

Водночас автори нагадують, що «найкращі в житті речі — безкоштовні. Кохання, заняття спортом і творчість забезпечать вам бюджетний варіант щастя».

Україна — найнещасніша країна Європи в рейтингу World Happiness