Слідчі ДБР повідомили керівництву АРМА про підозру у привласненні $400 тис.
ДБР

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про підозру у привласненні понад $400 тис. керівництву АРМА, а також двом адвокатам.

Слідчі ДБР заявили, що у співпраці з СБУ встановили, що протягом серпня-грудня 2020 року т. в. о. голови АРМА, його заступник, начальник управління у змові з адвокатами та фізособою заволоділи коштами, які передали в управління АРМА.

«Вказані особи на підставі підроблених судових рішень безпідставно перераховували кошти на банківський рахунок фізичної особи, яка не мала до грошей жодного стосунку. Потім ці гроші розподілялись між учасниками групи», — йдеться в повідомленні ДБР.

Шістьом особам повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном. Їм загрожує від 7 до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Реакція АРМА: це визнання!

Володимир Павленко, заступник голови АРМА, заявив у Facebook, що дії ДБР направлені на зміну керівництва АРМА.

«Всі звільняються. Міністр МВД сам, верхівка СБУ не сама. І нас переконливо просили, але не переконали. Мабуть, вирішили переконувати у доступний Їм спосіб і чекають від нас заяв про звільнення. Заяви будуть, але не про звільнення», — написав Павленко.

«Я співчуваю слідчому, якому доводиться писати цю нісенітницю про невстановлених осіб у невстановленому місці у невстановлений час та у невстановлений спосіб. Можливо, я співчуваю навіть заступнику генерального прокурора, який підписує підозру, мабуть, о п’ятій ранку, навіть не допитавши нас як свідків», — пише чиновник.

Павленко назвав те, що відбувається, політичним тиском, замовним чорним піаром та подякував за «визнання».

Історія із «втраченими» грошима

Раніше Володимир Павленко у великому інтерв’ю Сhas News коментував історію про нібито втрату $500 тис.

«Справді, були кошти, передані нам правоохоронними органами. Вони лежали на депозиті, допоки не відбулося скасування арешту. І попри те, що судові документи, які надходили до нас, підозри в автентичності не викликали, як виявилося, вони не були пов’язані з безпосередніми власниками», — розказав Павленко.

За його словами, АРМА перерахувало кошти на вказаний у документах рахунок, після чого до агентства надійшли претензії від інших «власників». Проблеми, мовляв, не було б, якби АРМА керувалося тим, що виконувати рішення суду повинно не суворо в триденний термін, як вимагав закон на той час, і навіть не в десятиденний, як зараз, але лише за наявності судового рішення в Реєстрі судових рішень. А його оновлення відбувається з певним часовим лагом.

«Врешті-решт ми стали ініціаторами правок до закону, згідно з якими сигналом для повернення арештованого активу власникові може бути лише наявність рішення в держреєстрах. І в такому разі подібних інцидентів не виникатиме», — заявляв Павленко.

Чому Павленко пояснював про $500 тис., а зараз у заявах ДБР фігурують $400 тис.? Джерело Сhas News у керівництві АРМА пояснює, що існує два окремих провадження — щодо сум у $400 тис. та $100 тис. Загалом же вони складають пів мільйона, про які і говорив Павленко.

Заступник голови АРМА також заявляв, що депутати ВР дуже бояться надати АРМА ширший спектр повноважень.

«Розблокувати управління акціями та корпоративними правами для АРМА –- це найпростіше й найефективніше рішення, яке дало б нам змогу заробляти для бюджету. Але цього, як і надання АРМА ширшого спектру повноважень, дуже бояться депутати. А раптом завтра заарештують активи якогось парламентаря?», — казав Павленко.

Надання АРМА ширшого спектру повноважень дуже бояться депутати. А раптом завтра заарештують активи якогось парламентаря?
Чому АРМА так і не стало ефективним держорганом і чи був реально замах на заступника голови агентства?