Слідчі ООН розповіли, докази яких воєнних злочинів вони знайшли в Україні
Telegram / Zelenskiy / Official

Голова Слідчої комісії ООН заявив, що фахівці зібрали докази, які підтверджують вчинення воєнних злочинів росіянами в Україні.

Слідчі ООН працювали в чотирьох областях: Київській, Харківській, Сумській та Чернігівській, повідомляє DW.

«Нас вразила велика кількість розстрілів у районах, в яких ми побували. Зараз комісія розслідує такі смерті у 16 населених пунктах», — сказав голова комісії Ерік Мозе.

Слідчі поспілкувалися з понад 150 постраждалими і свідками та відвідали 27 міст і сіл, де оглядали поховання, місця незаконного утримання та катівні.

Комісія повідомила, що росіяни використовували зброю вибухової дії з широким радіусом ураження в населених пунктах. Окупанти провели низку невибіркових атак, від яких постраждали цивільні. По містах і селах завдавали авіаударів, а також обстрілювали з РСЗВ та касетними боєприпасами.

Слідчі також заявили, що українці регулярно повідомляли про жорстоке поводження та катування. Комісія отримала свідчення про побиття, удари електричним струмом та примусове оголення заручників окупантів.

Встановити кількість росіян, які вчинили сексуальне насильство, поки не вдалося. Однак вік жертв коливається від чотирьох до 82 років. Комісія задокументувала випадки згвалтування, катування та незаконного затримання дітей.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ще двох російських генералів звинувачують у воєнних злочинах в Україні — СБУ