Слідчий комітет Білорусі ініціював екстрадицію Тихановської
Світлана Тихановська

Слідчий комітет Білорусі передав документи на екстрадицію Тихановської.

СК показав відео з обговоренням планів захоплення адмінбудівель у Гомелі. У ньому, як пишуть слідчі, бере участь Тихановська.

Як заявило відомство, запис зробили 5 серпня 2020 року, за кілька днів до виборів президента Білорусі. Люди на запису обговорюють створення «силового блоку» для боротьби з ОМОНом, організацію, як вважає СК, масових заворушень в Гомелі та захоплення будівель адміністрацій і виконкомів, призначення замість чиновників Лукашенка своїх осіб.

Тихановська нібито «погодилася видати грошові кошти на закупівлю електрошокерів, газових балончиків, рацій, мегафонів, мікрофонів, інших предметів і знарядь, призначених для здійснення злочину».

Жінка, яку СК представляє як Тихановська, в ході розмови висловлює невпевненість в тому, що хтось «піде за Тихановською» і каже: «Я людина, яка не вміє відбиватися. Мені кажуть, я кивну, так, напевно, так правильно. Ви розумієте, що я одна взагалі ні з ким не впораюся». Вона виходить з кімнати після того, як один з учасників обговорення починає говорити про необхідність «силового блоку».

Всіх соратників Тихановської, які, як стверджує СК, присутні на запису, силовики РБ затримали. Їм пред'явили звинувачення за статтями про підготовку до масових заворушень й підготовку до захоплення будівель.

«Для здійснення плану (соратники опозиціонерки) підшукують охочих серед колишніх військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ і міністерства з надзвичайних ситуацій», — пише СК РБ.

СК пише, що завершив  розслідування кримінальної справи щодо чотирьох довірених осіб Тихановської.

Реакція Тихановської

Прессекретар Тихановської Анна Красуліна визнала, що на відео дійсно була лідер опозиції Білорусі. Вона каже, що хоча частина білорусів підтримує «радикальні заходи» боротьби з владою, сама Тихановська «ніколи не брала участь в розробці таких планів». «На опублікованому відео видно, що вона вийшла з кімнати, щоб не продовжувати обговорення. І, як показують більш 200 днів білоруського протесту, Світлана Тихановська і її команда підтримувала тільки мирні методи», — підкреслила Красуліна.

Тихановська відразу після виборів виїхала до Литви. Як пояснювали її соратники, вона це зробила під тиском білоруських силових структур. У жовтні її оголосили в міждержавний розшук.

Тихановська вважає, що режим Лукашенка впаде цього року