Допомогли водорості. Лікарі вперше змогли частково повернути зір сліпій людині

Дослідникам вперше вдалося частково повернути зір сліпій людині. Все завдяки світлочутливим білкам, виявлених у водоростях.

Про це повідомляє ВВС.

Пацієнтові, ім'я якого не називають, 58 років. 40 років тому йому поставили діагноз пігментний ретиніт. Це рідкісне захворювання очей, яке призводить до руйнування світлочутливих рецепторів на сітківці, наслідком чого є часткова або повна втрата зору.

При лікуванні фахівці застосовували світлочутливий білок каналродопсин, який уперше відкрили у водоростях. Ці білки змінюють свою поведінку, реагуючи на світло. Мікроби використовують їх, аби рухатися до світла.

Завдяки цьому світлочутливі білки надсилають у мозок електричні сигнали — око почало розрізняти світло, проте лише в бурштинових відтінках.

Аби покращити «картинку» дослідники використали спеціальні окуляри з відеокамерою спереду та проєктором ззаду — обладнання перетворювало світлові сигнали з реального світу у спектр, який зміг би розрізнити пацієнт.

Для того, аби в оці виробилася достатня кількість світлочутливого білку, знадобилося кілька місяців, кажуть дослідники.

Наразі чоловік може частково розрізняти предмети, розташовані перед ним. Вперше він зрозумів, що метод дає результати, коли зміг побачити лінії пішохідного переходу на дорозі. 

Лікар Жозе-Ален Сахель та його колеги твердять, що їхні результати у майбутньому можуть застосовуватись для терапії пацієнтів із частковою або повною втратою зору.

В Австрії лікарі випадково ампутували пацієнту не ту ногу