Словаччина може почати впускати до себе іноземців, щеплених російською вакциною

Словаччина може почати визнавати вакцинацію російською вакциною «Супутник V» у іноземців, оскільки цей препарат дозволений в країні.

Про це заявив глава МЗС Словаччини Іван Корчок, повідомляє Aktuality.

Російська вакцина «Супутник V» досі не розглянута Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) і ВООЗ.

«Однак я припускаю, що ми визнаємо щеплення «Супутник V», оскільки вакцина дозволена в нашій країні, а також використовується Угорщиною», — заявив він.

Скандал з російською вакциною 

26 травня МОЗ Словаччини дозволив використовувати російську вакцину від коронавірусу «Супутник V». Словаччина замовила у Росії два млн доз вакцини «Супутник V».

На початку травня міністр охорони здоров'я Словаччини Володимир Ленгварскій заявляв, що вакцинація від коронавірусу препаратом «Супутник V» почнеться у червні.

Після закупівлі російської вакцини «Супутник V» в Словаччині розгорілася політична криза. Тодішній прем'єр-міністр Ігор Матович замовив для країни російську вакцину потай від інших партій. Його соратники по коаліції різко засудили такий крок. Проти використання російської вакцини також виступила президент Словаччини Зузана Чапутова.

12 березня на тлі скандалу подав у відставку міністр охорони здоров'я країни Марек Крайчий. Потім про відставку оголосили міністр освіти Браніслав Грелінг, глава МЗС Іван Корчок, міністр економіки Ріхард Сулик і, врешті-решт, сам прем'єр Матович.

Скандал розгорівся з новою силою, коли Словацький державний інститут контролю за ліками повідомив, що Росія продала країні вакцину «Супутник V», яка відрізняється від схваленої науковим журналом The Lancet.

Іспанія відкриває кордони для вакцинованих від коронавірусу туристів