Словаччина оголосила про висилку трьох російських дипломатів на знак солідарності із Чехією
Aktuality

Словаччина вишле трьох російських дипломатів у відповідь на організацію росіянами вибухів у Чехії. Про це заявив прем’єр Словаччини Едуард Гегер, повідомляє Aktuality.

«Словацька Республіка не може терпіти, якщо діяльність представників іноземних дипломатичних місій не відповідає узгодженим принципам. Забезпечення безпеки громадян — одне з найбільших завдань держави» — заявив Гегер.

Словацький уряд дав трьом російським дипломатам сім днів на те, щоб залишити країну.

Рішення про висилку дипломатів стало реакцією на останні події в Чехії, пише RTVS і видання Dennik N.

Діяльність трьох росіян, які покинуть Словаччину, поширювалася «далеко за рамки звичайних правил міжнародної дипломатії», заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

«У той же час Словаччина підтверджує свою зацікавленість у побудові відносин з Російською Федерацією, заснованих на взаємній повазі», — зазначив прем'єр-міністр.

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок заявив, що очікує «адекватної» реакції російської сторони.

У посольстві РФ в Словаччині прокоментували рішення про висилку дипломатів

У відповідь РФ заявила: «Рішення словацького уряду важко розцінити інакше як крок, що суперечить історично добрим відносинам між народами наших країн». Це сказав виданню РБК глава пресслужби посольства Росії в Словаччині Владислав Куликов.

Посольство написало на Facebook: «звинувачення на адресу співробітників посольства Росії в Словаччині в будь-якої протиправної діяльності, тим більше, що спрямована проти Словацької Республіки, абсолютно безпідставні. Російська сторона залишає за собою право на відповідну реакцію на дії словацької влади».

Прем'єр Чехії подякував Словаччині за висилку російських дипломатів

 «Про те, що Словаччина в знак солідарності (з Чехією) вишле трьох російських дипломатів, мені повідомив по телефону (прем'єр) Едуард Хегер. Дуже дякую! Ми дуже цінуємо цей вагомий жест і позицію Словаччини», — написав 22 квітня в Twitter чеський прем'єр Андрій Бабіш.

Передісторія

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим 17 квітня перший віцепрем'єр Чехії і глава МЗС країни Ян Гамачек заявив про висилку 18 російських дипломатів, які, на його думку, пов'язані з розвідкою і спецслужбами. Їх підозрюють в причетності до вибуху у Врбетіце в 2014 році.

На думку дипломатів РФ, такий крок Праги став «продовженням серії антиросійських акцій», зроблених Чехією за останні роки. МЗС Росії підкреслювало, що заяви про причетність ГРУ РФ до вибуху у Врбетіце є «абсурдними, голослівними і надуманими», а за висилкою російських дипломатів з Праги «стоять США та країни Європи, які намагаються таким чином вирішити свої власні внутрішні проблеми».

У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

21 квітня глава МЗС Чехії Якуб Кулганек зажадав від Росії повернути в Москву висланих чеських дипломатів і пригрозив в іншому випадку скоротити чисельність персоналу посольства РФ до аналогічного чеському, тобто до п'яти дипломатів. Він зауважив, що чеських дипломатів у Росії набагато менше, аніж російських у Празі.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова у відповідь запропонувала Празі залишити ультиматуми для спілкування всередині НАТО і додала, що «з Росією такий тон неприпустимий».

22 квітня, не отримавши позитивної відповіді від Росії на свою вимогу, Чехія офіційно оголосила про скорочення чисельного складу посольства РФ в Празі і дала їм строк до кінця травня.

В кінці березня 2021 року прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович пішов у відставку на тлі політичної кризи в країні, що загострилася через закупівлю російської вакцини проти коронавируса «Супутник V». На початку квітня словацький регулятор заявив, що поки не може схвалити «Супутник V» через недостатню кількість даних про безпеку та ефективність вакцини. Виробник «Супутника» зажадав від Словаччини повернути препарат.

Словаччина юридично підтримуватиме вступ України в НАТО