«Слуга народу» пропонує давати відстрочку від мобілізації за особистими переконаннями

Нардеп від «Слуги народу» Георгій Мазуращу запропонував зміни до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», які обмежують можливості мобілізаційних заходів.

Відповідний законопроєкт №9566  зареєстрованій у Верховній Раді 7 серпня.

Так, Мазурашу пропонує прописати, що військово-транспортний обов'язок не поширюється на громадян, які мають у власності лише один транспортний засіб. Ще одна пропозиція — обов'язок громадян передавати Збройним силам під час мобілізації в установленому порядку будівлі не поширюється на приміщення, у яких вони проживають.

Також він хоче заборонити залучення оборонних робіт громадян, які офіційно працевлаштовані не менше, ніж на 0,75 ставки, або здійснюють підприємницьку діяльність і вчасно сплачують передбачені законодавством податки та збори.

Наразі усі ці обмеження у законодавстві відсутні.

Окремо депутат хоче прописати, що призов на військову службу під час мобілізації відбувається з урахування морально-вольових якостей кандидатів та їх письмового підтвердження готовності виконувати бойові завдання.

Мазурашу пропонує, щоб військовозобов’язані громадяни, які через релігійні чи особисті переконання письмово відмовляються від призову на військову службу для виконання бойових завдань, можуть бути залучені до виконання суспільно корисних робіт за місцем проживання, або, за письмової згоди, — в інших регіонах. Відповідно таким громадянам надається відстрочка від призиву.

Ще одна пропозиція — дозволити звільнятися із ЗСУ військовим, якщо вони подали рапорт про порушення їх прав і за сім днів ці питання не вирішили.

У пояснювальній записці Мазурашу переконує, що ухвалення законопроєкту «дозволить підвищити мотивацію громадян до захисту Вітчизни, оптимізувати мобілізаційну діяльність з метою залучення до військових підрозділів вмотивованих патріотів, зняття непотрібної зайвої соціальної напруги, сприяння підтримці та зміцненню вітчизняної економіки та, відповідно, і обороноздатності держави».

Відзначимо, що це не єдина резонансна пропозиція депутата. 7 серпня він також зареєстрував законопроект про запровадження в Україні нового державного свята — Дня подяки на 22 жовтня.

Загалом Мазурашу — лідер серед депутатів за кількістю зареєстрованих законопроєкті, переважна більшість з яких навіть не виноситься на голосування. Раніше він вже пропонував саджати у тюрму на 7 років за фейкові профілі у соцмережах, штрафувати за пропаганду гомосексуалізму у соцмережах та продавати спиртні напої та тютюн виключно в спеціалізованих магазинах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

ФОП і мобілізація: все, що треба знати про бронювання, податки та роботу