«Слуга народу» зареєстрував, а потім відкликав законопроєкт про податок на бездітність

Народний депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко запропонував ввести в Україні демографічний збір — податок на бездітність. Відповідний законороєкт №11264 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні» він зареєстрував ще 16 травня, одна резонанс документ отримав за п'ять днів, коли на нього звернули увагу ЗМІ та Telegram-канали.

Нардеп пропонував визначити платниками «демографічного збору»усіх фізичних осіб – резидентів України віком від 21 до 58 років і запровадити для них такі ставки податку:

  • 1,5% від об’єкта оподаткування — для осіб, які не мають дітей;
  • 1% від об’єкта оподаткування — для осіб, які мають одну дитину;
  • 0,5% від об’єкта оподаткування — для осіб, які мають двох дітей.

Документ отримав вкрай негативну реакцію у мережі, а голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев наголосив, що у цієї ініціативи немає шансів на ухвалення. Він нагадав, що подібні податки на бездітність раніше існували у фашистській Італії, комуністичній Польщі і СРСР.

На цьому фоні Гривко 21 травня повідомив, що відкликає законопроєкт про податок на бездітність. Він заявив, що раніше такий «досвід» показав свою ефективність у світі, однак вирішив відмовитися від свої ідеї, оскільки «суспільство проти навіть обговорити цю концепцію».

Нагадаємо, Гривко вже не вперше зареєстрував законопроєкт, який немає жодних шансів на прийняття, однак викликає обговорення у мережі. Так, у 2023 році він запропонував скорочувати терміни ув'язнених за генерування електроенергії через велогенераційні установки — тобто крутити педалі для вироблення електроенергії.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Жителька Запоріжжя намагалася зірвати поставки важкої техніки на південь — СБУ