Служба зовнішньої розвідки Росії відкрила віртуальну приймальню в даркнеті

Служба зовнішньої розвідки (СЗР) Росії відкрила віртуальну приймальню в даркнеті. Через неї вона пропонує надсилати інформацію про загрози безпеці Росії.

Повідомлення про приймальну в «тіньовому» інтернеті з'явилися 30 грудня 2020 року на головній сторінці сайту російської служби в розділі Report Information. Але публічно відомство про це не оголошувало. Повідомлення помітив нині телеканал «Теперішній час».

«Якщо ви перебуваєте за межами Росії і маєте в своєму розпорядженні важливу інформацію про загрози безпеці РФ, то можете направити її нам безпечним і анонімним способом через віртуальну приймальню служби в мережі Tor», — стверджує СВР.

Для зв'язку служба запропонувала використовувати браузер Tor або спеціальну операційну систему Tails, що завантажується з флешки.

Ці програми зашифровують інтернет-трафік і пропускають його через випадкові вузли, які можуть бути розташовані в будь-якій точці світу. На сайті ЦРУ, для порівняння, вказано, що з ризиком пов'язане будь-яке спілкування через інтернет, а використання Tor лише знижує цей ризик.

Віртуальна приймальня російської розвідки розташована за адресою в доменній зоні .onion, недоступній у звичайних браузерах. При реєстрації користувач отримає код, що складається з п'яти англійських слів, за допомогою якого зможе прочитати відповіді служби, якщо вони будуть. Для додаткового захисту відомство пропонує зашифрувати лист за допомогою PGP.

Оскільки СЗР не пропонує використовувати PGP за замовчуванням, відвідувачі її приймальні в даркнеті можуть бути деанонімізовані, якщо власники вузлів Tor, через який проходить їх трафік, поставлять таке завдання.

«Теперішній час» зазначає, що віртуальна приймальня СЗР є першою серед усіх розвідувальних відомств в Європі. ЦРУ США створило повну копію свого сайту в даркнеті в травні 2019 року.

Як спецслужби працюють з браузером Tor

У 2017 році присвячений цифровим правам німецький блог Netzpolitik опублікував «секретні документи» Федеральною розвідувальної служби Німеччини (БНД). У них стверджується, що відомство розробило систему моніторингу Tor і попередило федеральні агентства, що її анонімність «неефективна».

У самій БНД немає представництва в даркнеті. На своєму сайті вона пропонує використовувати ключ PGP для відправки повідомлень по e-mail.

У 2014 році експерти з Університету Карлстада в Швеції виявили підозрілу активність на вихідних вузлах Tor, адміністратори яких можуть бачити, на які сайти заходять користувачі. На 19 пов'язаних між собою вузлах помітили хакерські атаки проти користувачів, які могли привести до їх часткової деанонімізації. 18 «ворожих» вузлів керували аноніми з Росії, один — зі США.

Всі засоби захисту і шифрування, які нині використала в даркнет-приймальні СЗР РФ, розроблені в США.

Так, перша версія Tor з'явилася в середині 1990-х років у дослідницькій лабораторії Військово-морських сил США. Зараз проект розвиває розташована в Каліфорнії некомерційна організація Tor Project.

Операційна система Tails створена ентузіастами в кінці 2000-х, а у 2013 році вона отримувала підтримку від Національного демократичного інституту США.

Президент РФ Володимир Путін вважає, що інтернет загалом «досі лишається проєктом американських спецслужб».

Доза AstraZeneca за $500. У даркнеті пропонують вакцини з доставкою за день