Смоленську катастрофу літака у 2010-му спричинила росія, причиною став вибух у крилі — ексміністр оборони Польщі

На дванадцяту річницю смоленської авіакатастрофи 2010 року, в який загинула польська політична еліта на чолі з президентом Лєхом Качинським, знову заговорили про причетність до цього росії.

Антоній Мацаревич, колишній міністр оборони і голова підкомісії з розслідування катастрофи, заявив, що головною причиною трагедії став вибух у лівому крилі літака, викликаний зовнішнім втручанням, передає «Укрінформ».

«Причиною катастрофи 10 квітня 2010 року над Смоленськом став акт незаконного впливу російської сторони на літак Ту-154М делегації президента Польщі», — сказав Мацеревич.

За його словами, вибух у лівому крилі літака стався за сто метрів до першого зіткнення судна з деревами. Мацеревич зазначив, що комісія підтвердила наявність на фрагментах розбитого літака слідів вибухових матеріалів.

Катастрофа над Смоленськом

10 квітня 2010 року біля військового аеродрому «Північний» у Смоленську (росія) розбився літак Ту-154М, на якому польська делегація на чолі з президентом Качинським прямувала на заходи з нагоди 70-ї річниці злочину в Катині. Загинуло 96 осіб, серед яких представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі.

У рф причиною аварії літака визнали помилку пілотів, які пішли на посадку в умовах поганої видимості. Польська офіційна комісія у своєму розслідуванні також дійшла висновку про помилку пілотів, але ще поклала провину на російських диспетчерів.

Анджей Дуда, президент Польщі, назвав три речі, необхідні українцям для перемоги