Сьогодні — день народження «Океану Ельзи». Згадуємо старі світлини і дивимось новий кліп з каверів фанатів (фото, відео)
Facebook / Андрій Поляков

Сьогодні, 12 жовтня, — день народження гурту «Океан Ельзи». З’явився він у 1994 році.

Чому саме від цього дня відраховують історію «ОЕ»?

За словами Святослава Вакарчука, незмінного лідера колективу, музиканти обговорювали створення групи ще влітку 1994-го. А остаточно все вирішили 12 жовтня на дні народження гітариста Павла Гудімова.

«Ми були у нього вдома і в якийсь момент хтось каже: може, ми вже нарешті створимо групу? Так все і вирішили. І потім, коли нас запитували, коли у вас дата утворення, ми подумали, що давайте скажемо про той день, коли ми в Паші все вирішили», — розповідав Вакарчук.

У цьому році «Океану» виповнилось 27 років. З молодого львівського гурту він став провідною групою країни, яка збирає стадіони.

Пишуть, що перший великий концерт «ОЕ» відбувся у Львові перед Оперним театром у січні 1995 року, і на ньому були присутні 7 тис. глядачів.

А 21 червня 2014 року «Океан Ельзи» під час туру до 20-річчя гурту зібрав вже понад 70 тис. на «Олімпійському» в Києві. Той виступ є наймасовішим концертом в історії України.

Перший кліп групи — «Там, де нас нема», 1998 рік:

«На небі» у Києві на «Олімпійському», 2014 рік:

І, нарешті, новий кліп «Океану» до 27-річчя, створений з каверів фанатів на «Обійми», 2021 рік.

На 50-му році життя помер співзасновник гурту «Мертвий півень» Місько Барбара