Сонячне затемнення 25 жовтня 2022 року: де дивитися та чим особлива астрономічна подія

25 жовтня 2022 року у світі відбудеться сонячне затемнення, яке побачать в Європі, Близькому Сході, Центральній Азії та Західному Сибіру, а також на північному сході Африки.

Сонячне затемнення почнеться на території Ісландії, а завершиться в районі Аравійського моря. Роздивитися астрономічну подію можна у 89 країнах та прилеглих територіях.

Чим особливе затемнення 25 жовтня

25 жовтня Сонце, Місяць та Земля розташуються на одній лінії. Подібне затемнення спостерігають раз на 18 років, під час нього сонячний диск буде закритий на 86%. Затемнення стане повторенням через сарос приватного сонячного затемнення 14 жовтня 2004 року.

Коли дивитися сонячне затемнення 25 жовтня

Затемнення розпочнеться о 09.22.46 за київським часом, а досягне максимальної фази о 10.36.48. З території України астрономічну подію можна побачити частково, місяць закриє сонячний диск лише на 64%. Для жителів західних регіонів затемнення почнеться о 12.19, східних — 12:29, а завершиться до 15:05.

Стежити за затемненням радять зі спецзахистом. При спостереженні в оптичні інструменти слід надягати сонячний фільтр на об'єктив бінокля або телескопа, щоб уникнути пошкодження зору. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Магнітні бурі у жовтні: коли відбуватимуться, які дні будуть небезпечними