SpaceX не визнає міжнародне право на Марсі, згідно з Умовами надання послуг Starlink
SpaceX

SpaceX не визнає міжнародне право на Марсі, згідно з Умовами надання послуг свого Інтернет-проекту Starlink. «Жоден уряд, що базується на Землі, не має повноважень та суверенітету над діяльністю марсіан», — стверджує фірма Ілона Маска.

Як повідомляє видання Independent, космічна компанія Маска дотримуватиметься низки «принципів самоврядування», які будуть визначені під час заснування поселення марсіан.

Маск оголосив про плани створити самодостатнє місто на Марсі минулого тижня, хоча ще не встановлено жодних часових рамок для його розвитку.

Будь-яка майбутня колонія, створена SpaceX, скоріше за все, використовуватиме сузір'я супутників Starlink, що обертаються навколо планети, для забезпечення Інтернету та зв’язку з людьми та машинами на поверхні.

Понад 800 супутників, що забезпечують доступ до Інтернету, вже виведені на орбіту навколо Землі, ще десятки тисяч заплановані фірмою на найближчі роки.

Додаток Starlink запущений в деяких районах США та Канади цього тижня після успішного бета-тестування можливостей мережі.

Користувачі зазначили, що умови надання послуг у додатку визначають, що послуги Starlink, що надаються Землі або Місяцю, регулюватимуться відповідно до законодавства штату Каліфорнія.

Однак за межами нашої планети та її супутника закони та правила, за якими буде існувати Starlink, менш чіткі.

«Стосовно послуг, що надаються на Марсі або під час транзиту на Марс через «Зоряний корабель» або інші космічні кораблі для колонізації, сторони визнають Марс вільною планетою. Жоден уряд, що базується на Землі, не має повноважень або суверенітету над діяльністю марсіан», — йдеться у розділі, що стосується основних правил і законів.

«Відповідно, суперечки будуть врегульовуватися на основі принципів самоврядування, встановлених добросовісно, ​​під час заснування поселення марсіан».

Інженер космічних систем Ерван Бовуа заявив, що позиція SpaceX нагадує заяву, висунуту Фондом Землі  неприбутковою організацією, яка прагне підготуватися до експансії людства за межі Землі.

У Декларації прав і відповідальності людства у Всесвіті зазначено, що космос слід «вважати вільним, для всіх і усіма».

Плани Маска щодо Марсу

Раніше, 20 жовтня, Ілон Маск пообіцяв створити місто на Марсі, яке стане повністю самодостатнім і не залежатиме від прив'язки до Землі для свого виживання.

Виступаючи на щорічній конференції товариства Марсу, гендиректор SpaceX сказав, що проекти з розвитку марсіанського поселення вже почалися, але їх потрібно завершити до того, як на Землі відбудеться катаклізм. Він додав: «Цивілізація виглядає не надто сильною, вона виглядає трохи хиткою зараз».

За його словами, ситуація зникнення зв’язку з Землею може виникнути через ряд потенційних сценаріїв, для прикладу — удар комети, виверження супервулкана або навіть «ядерний Армагеддон» на Землі.

Маск заснував SpaceX з головною місією зробити людство видом, що мешкає на різних планетах, і часто говорив про своє бажання подорожувати в космос ще за життя.

Космічним кораблем, що розробляється для цієї мети, є «Зоряний корабель», який вже провів кілька випробувань польоту та посадки на базі корпорації в Техасі.

На запитання, коли може відбутися перша подорож «Зоряного корабля» на Марс, Маск сказав, що безпілотна місія може бути проведена вже в 2024 році.

На початку цього року Маск зробив ракету SpaceX «головним пріоритетом» фірми, висловивши занепокоєння тим, що поточний прогрес космічних технологій недостатній для досягнення його мети бути серед перших відвідувачів Марса.

Під час заходу товариства Марсу Маск також заявив, що малоймовірно, що створення самодостатнього міста на Марсі відбудеться за його життя.

Нагадаємо, що за шість днів вересня капітал Ілона Маска зменшився на $15 млрд, й підприємець покинув п’ятірку найзаможніших людей світу за версією Forbes.

 

Куди поїхати на Марсі. Гід по пам'ятках Червоної планети