SpaceX розроблятиме корабель для експедиції на Місяць
NASA

NASA обрало лише одну компанію — SpaceX Ілона Маска — для створення посадкового апарату, який доставить астронавтів на Місяць у рамках програми Artemis.

Як констатує The Guardian, оголошення про це від 16 квітня стало несподіванкою, бо спершу агентство планувало укласти конкурентні контракти одночасно з двома компаніями. Але через бюджетні обмеження інституція уклала контракт лише з однією фірмою.

Конгрес затвердив $850 млн на розробку зонда в 2021 році, а це лише близько чверті запиту NASA. Контракт SpaceX загальною вартістю $2,89 млрд передбачає тестовий політ безпілотного апарату до поверхні Місяця. А вже на наступному кораблі висаджуватимуться люди.

Посадковий апарат базуватиметься на космічному кораблі SpaceX. Саме його прототип вибухав під час попередніх чотирьох тестових польотів.

Фірма анонсувала на тиждень, що почався, п'ятий випробувальний політ. 26 квітня відбулося успішне випробування «статичного вогню» Starship SN15 на майданчику «Бока Чика» компанії SpaceX. При такому випробуванні ракета прикріплена до землі, але двигуни запалюються.

Адміністрація Байдена дала знак, що продовжить програму Artemis. Але дату висадки можуть перенести на пізніший час, ніж очікували.

У звіті NASA за листопад 2020 року йшлося, що на агентство «жорстко тиснуть, аби висадити астронавтів на Місяць до кінця 2024 року».

Спочатку NASA планувало повернення астронавтів на Місяць на 2028 рік. Але в березні 2019 року Білий дім наказав агентству прискорити плани.

У відповідь НАСА розробила програму Artemis. Її метою є висадка першої жінки та наступного чоловіка на Місяць до 2024 року.

«Я не нудьгував, але до гарних краєвидів звик». Астронавт NASA Лерой Чіао — про життя на МКС