SpaceX успішно запустив оновлений супутник GPS III для Космічних сил США
SpaceX

SpaceX успішно запускає оновлений супутник GPS III для космічних сил США

5 листопада ракета Falcon 9 від SpaceX успішно вилетіла з мису Канаверал, штат Флорида, і розгорнула супутник GPS III SV04 через півтори години. Перша ступінь Falcon 9 також успішно приземлилася на безпілотному кораблі SpaceX після зльоту.

Як повідомляє The Verge, SpaceX запустив новий модернізований супутник GPS для Космічних сил США, призначений модернізувати поточний склад таких супутників. Це буде четвертий у своєму роді супутник GPS, який запущений за останні три роки, і третій, який запускає SpaceX.

 

Супутник GPS III SV04 стане одним із 31 супутників GPS на орбіті. Цей апарат є частиною нового блоку космічних кораблів GPS III, призначених для заміни на сучасні застарілих апаратів GPS. Побудовані Lockheed Martin, ці супутники GPS III втричі точніші за своїх попередників, мають розширені можливості проти «глушення» та для запобігання кібератакам завдяки новому сигналу M-Code.

Супутники GPS III також є зручнішими для користування цивільними. Апарат посилає «цивільний» сигнал, який дозволяє йому зв’язуватися з іншими супутниковими навігаційними системами в космосі, зокрема з європейською «Галілео» з понад двох десятків апаратів. Таким чином, цивільні, в тому числі комерційні, користувачі, які хочуть підключитися до системи, матимуть більше потенційних супутників на вибір у будь-який момент.

Процес запуску GPS III відзначався технологічними простоями, а також затримками через пандемією COVID-19. Однак Lockheed Martin заявляє, що п'ятий супутник готовий до запуску. За даними компанії, триває монтаж ще п’яти супутників GPS III, і три з них повністю побудовані та проходять випробування. Після запуску GPS III SV04 до 12 % поточного набору апаратів GPS становитимуть нові супутники.

Також SpaceX мала деякі проблеми зі своєю ракетою Falcon 9 до польоту. Спочатку ця місія повинна була вилетіти 2 жовтня, але ракета зупинилася всього за дві секунди до вильоту. Пізніше SpaceX оголосив, що два з дев'яти основних двигунів ракети намагалися запалитися раніше, ніж очікувалося, що спричинило переривання. SpaceX замінила двигуни і проблему вирішила.

Згідно закону про Космічні війська США, вони будуть організовані, навчені та оснащені для забезпечення свободи функціонування Сполучених Штатів у космосі та здійснення невідкладних чи тривалих космічних операцій. До їхніх обов'язків належать захист інтересів США та стримування актів агресії шляхом проведення операцій у космосі.

Як ми писали раніше, у вересні 2020 року Центр космічних і ракетних систем Космічних сил США оголосив про угоду з SpaceX щодо запуску підсилювачів першого ступеня для майбутніх місій з питань національної безпеки в космосі.

SpaceX не визнає міжнародне право на Марсі, згідно з Умовами надання послуг Starlink