SpaceX вперше повторно використала першу ступінь і корабель Crew Dragon для відправки астронавтів
Getty Images

Пілотований космічний корабель Crew Dragon 2 компанії SpaceX стартував до Міжнародної космічної станції, повідомляють NASA і SpaceX.

Ракета Falcon 9 з кораблем Crew Dragon (Crew-2) стартувала до МКС з майданчика Космічного центру Кеннеді у Флориді, США. В рамках місії Crew-2 SpaceX вперше повторно використала для відправки астронавтів на станцію капсулу корабля Crew Dragon і перший ступінь ракети Falcon 9. Вони до цього вже літали в космос.

До складу екіпажу увійшли астронавти трьох космічних агентств. NASA представляють Шейн Кимбро, який став командиром корабля, і пілот Меган Макартур. Як фахівці місії летять астронавт Європейського космічного агентства (ESA) Томас Песке з Франції і астронавт Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хосіде.

До МКС одночасно будуть пристиковані відразу два корабля Crew Dragon.

Астронавти Crew Dragon 2 знаходитимуться на МКС одночасно з екіпажем Crew Dragon 1. Повернення останнього планується в кінці квітня — на початку травня. Crew Dragon 2 повинен повернутися на Землю восени, не раніше 31 жовтня.

Тепер Crew Dragon офіційно став першим космічним кораблем багаторазового використання з часів шатлів.

Другий ступінь штатно відпрацювала і успішно вивела корабель на заплановану орбіту. Він тепер повинен дістатися до МКС за допомогою власних двигунів.

Корабель має прибути до МКС 24 квітня о 12:10 за київським часом і в автономному режимі стикуватиметься з вузлом IDA-2 модуля «Гармонія».

Попередній раз США самостійно доставляли людей на навколоземну орбіту 8 липня 2011 року, коли стартував багаторазовий пілотований космічний корабель Atlantis програми Space Shuttle. Після цього для відправки людей на МКС США використовували російські кораблі серії «Союз».

Раніше NASA уклало контракт із корпорацією SpaceX Ілона Маска на розробку космічного апарату для доставки астронавтів на Місяць. Вартість контракту — $2,89 млрд.

Їдьмо далі. Як еволюціонували космічні кораблі протягом 60 років