SpaceX вперше в історії відправила у космос туристів (фото, відео)
SpaceX

SpaceX, космічна компанія Ілона Маска, запустила місію Inspiration4 з чотирма туристами-аматорами на борту. 

Про це у Twitter повідомляє прес-служба компанії.

Члени екіпажу здійснюватимуть політ навколо Землі близько 90 хвилин протягом майже трьох днів.

Це вперше в історії коли космічні туристи будуть виведені на навколоземну орбіту.

SpaceX

SpaceX

Ракета-носій Falcon 9 з пілотованим кораблем Crew Dragon була запущена зі стартового комплексу 39А на космодромі з мису Канаверал у Флориді в середу о 20.02 за Східним часом США (в четвер о 3.02 за Києвом).

Корабель вивели на орбіту висотою 575 км. Це вище ніж висота нинішньої орбіти Міжнародної космічної станції та всіх раніше запущених пілотованих польотів.

Місію «очолив» Джаред Айзекман, мільярдер — він є командиром місії.

До його екіпажу увійшли Сіан Проктор, викладачка коледжу з Аризони, яка є пілотом, Кріс Сембровскі, ветеран ВПС США зі штату Вашингтон, який є бортінженером та Хейлі Арсено, співробітниця дитячої лікарні святого Юди — вона бортовий медик.

Та мільярдер Джаред Айзекман — генеральний директор компанії з обробки платежів Shift4 Payments і співзасновник компанії Draken International, яка навчає пілотів для ВПС США. Саме він повністю і оплатив вартість польоту і планує використати його у межах благодійної акції, аби зібрати $200 млн для дитячої дослідницької лікарні імені святого Юди.

Перший політ і одразу кілька рекордів

Ця місія є знаковою не тільки тому, що в неї увійшли виключно непрофесійні астронавти, які піднялися на рекордну висоту 575 км.

Вона встановила кілька інших рекордів: Хейлі Арсеної стала наймолодшою ​​серед громадян США, які побували у космосі, і першим космонавтом з протезом, а Сіан Проктор — першою темношкірою жінкою-пілотом космічного корабля.

Крім того, це перша приватна космічна місія для SpaceX.

З її запуском число людей, що одночасно перебувають на навколоземній орбіті, досягло 14 — це новий рекорд, пише РИА Новости.

SpaceX запустила на полярну орбіту інтернет-супутники Starlink із лазерами