SpaceX запустила на полярну орбіту інтернет-супутники Starlink із лазерами
Starlink

Сьогодні о 06:55 ранку за Києвом компанія SpaceX запустила перший пакет супутників нової версії Starlink для широкосмугового інтернету. 

Підприємство бізнесмена Ілона Маска вивело в космос комплект з 51 апарата на частково багаторазовій ракеті Falcon 9 з першим ступенем B1049, який літав уже дев'ять разів. Дві половинки носового обтічника теж не нові: для них це був другий і третій політ відповідно.

Запуск відбувся на майданчику SLC-4E космодрому Космічних сил США на базі Ванденберг в Каліфорнії. У точці старту в цей момент була майже північ.

Супутники Starlink v1.5 відправили на проміжну полярну орбіту з параметрами 261×278 км. Момент від'єднання комплекту апаратів відбувся за 15 хвилин 32 секунди після старту.

Раніше SpaceX призупиняла запуски на чотири місяці, щоб оснастити супутники апаратурою лазерного зв'язку на орбіті. Вона дозволить апаратам зв'язуватися один з одним, тим самим зменшивши залежність угруповання від Землі.

Starlink — проєкт з покриття Землі інтернетом з навколоземних супутників. Планується вивести до 42 000 апаратів, кожен вагою ~260 кг. Навесні 2018-го витрати оцінювалися у ≥$10 млрд. Місячна абонплата поки що $99, антена + роутер — $499. У 2021-му Маск хоче подвоїти швидкість зв'язку Starlink. На весну 2021-го компанія отримала понад 500 тис. замовлень на підключення.

Перебої у роботі супутникового інтернету від Starlink. Експерти кажуть, що в цьому можуть бути винні голуби